JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Den neste LO-lederen?

Han har ansvaret for å stake ut kursen for et nytt og omorganisert LO. Mye tyder på at Tor-Arne Solbakken også er den neste LO-lederen.

bjorn.erik.dahl@anb.no

Flere sentrale kilder i LO sier til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) at en tidligere skytterkonge fra Rygge ligger an til å bli LOs nye leder på kongressen i mai 2013.

– Det skal kongressen og valgkomiteen der som ta stilling til, sier Tor-Arne Solbakken til ANB.

– Men det må jo være hyggelig å bli nevnt av så mange?

– Joda, det er helt greit. Men nå er det Roar Flåthen, Gerd Kristiansen og jeg som utgjør ledelsen i LO, og det skal vi gjøre til mai 2013. Så får vi se hvordan det ser ut etter kongressen, smiler han lurt.

Lederkabalen

Solbakken (58) er utdannet landbruksmekaniker, og jobbet i en årrekke i Forsvaret på Rygge Hovedflyplass. Det var herfra han rykket oppover i gradene i fagbevegelsen, først i Norsk Tjenestemannslag, så som LO-sekretær fra 2005 og med nestledervervet siden forrige kongress i 2009.

Skytterkongen fra Landsskytterstevnet på Oppdal i 1993 kan nå ligge an til å treffe blink på ny og bli LO-leder.

– Les også: Gubbene styrer i fagbevegelsen

Den eneste andre tunge kandidaten som nevnes ved siden av Solbakken, er Gerd Kristiansen (55), nestlederen som kommer fra det mektige Fagforbundet. Ingen har glemt hvordan forbundsleder Jan Davidsen omrokkerte hele valget ved kongressen i 2009. Flere yngre kandidater, blant andre LO-sekretær Trine Lise Sundnes (42) og nestleder Hans-Christian Gabrielsen (44), er outsidere, men regnes som mest aktuelle i 2017. Både Solbakken og Kristiansen er over 60 år da, og selv om denne aldersgrensen for LOs ledere har vært i spill den siste tiden, har foreløpig de største forbundene fredet den.

Tunge oppgaver

Nestlederne har tradisjonelt mange tunge oppgaver i LO, og Solbakken leder utvalg og komiteer som har en svært tøff jobb fram mot kongressen. Organisasjonskomiteen har et bredt mandat for å se på både ny organiseringsmodell og ikke minst en ny tariffreform. LO vil gjerne også løse de mange grensetvistene om medlemmer som gjerne medfører opprivende strid forbundene seg imellom. Blant annet har Fellesforbundet og Industri Energi denne vinteren slåss innbitt om medlemmer på Herøya.

– Les også: Advarer Jens mot nedtrapping

– Målet med organisasjonsarbeidet fram mot kongressen, er økt tariffpolitisk styrke, slår Solbakken fast.

– Vi ønsker å komme disse grensekonfliktene i forkjøpet. Hvis vi kan lage noen premisser for det, er mye løst. De premissene som ligger der nå, er jo i prinsippet en teigdeling mellom forbundene fra 1957. Det er mye som har forandret seg i både forbundene og arbeidslivet siden den gang. Men det blir ikke noen oppramsing av typen Handel og Kontor er her, mens FLT er der, sier Solbakken.

Tariffreform

Det svært så omstridte spørsmålet om såkalte horisontale eller vertikale avtaler ligger i mandatet til utvalget. Fellesforbundets leder Arve Bakke høstet storm hos både Handel og Kontor og Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT) da han lanserte sin nye tariffreform i et intervju med ANB i fjor.

Vertikale tariffavtaler betyr oversatt til dagligtale at alle på bedriften, unntatt ledelsen, i ytterste konsekvens skal omfattes av én og samme tariffavtale. I dag er det ikke slik i industrien, avtalene er såkalt horisontale, og gjerne mange i antallet. Bakke ristet på hodet av kritikerne som mente at reformen foreslås for å få alle inn i Fellesforbundet eller forbundets avtale på den enkelte arbeidsplass.

– Her er det mange hensyn å ta. Vi er i gang med faktainnhenting nå, og ser blant annet på hvordan de gjør det i Danmark. Vi får også materiale fra Fafo om hvordan arbeidslivet har forandret seg, sier Solbakken, som ikke legger skjul på at det er krevende spørsmål som tas opp.

– Det blir utvalgets oppgave å finne løsninger på disse tingene. Det er mange ulike interesser, derfor setter vi forbundene sammen for å prate, legger han til.

Høy temperatur

– Det har vært harde tak rundt både EUs vikarbyrådirektiv, Bakkes tariffreform og grensetvister. Er det litt vel høy temperatur i organisasjonen nå?

– Det har alltid vært diskusjoner. Det som har kjennetegnet LO i all sin tid, til tross for mange ulike utgangspunkt innad, er at man har jobbet seg sammen til noe alle kan leve med. Jeg mener at limet i LO-systemet er sekretariatet. Forbundslederne sitter sammen rundt samme bord nærmest hver mandag og drøfter viktige saker. Vi finner løsninger, og LO taler med en røst når vi har kommet fram til løsninger, konstaterer Solbakken.

Selv om LO med sitt ferske nei er i konflikt med Ap om vikarbyrådirektivet, er Solbakken glad for at striden tas med en rødgrønn regjering.

– Det ville for eksempel vært helt utenkelig med en ekstra vikartiltakspakke under en borgerlig regjering. Jeg vet ikke om noen saker der jeg heller ville forhandlet med en borgerlig regjering. Arbeidslivspolitikken avslører de største skillelinjene i norsk politikk. Det ser vi også på stemmegivningen i Stortinget.

– Høyre toner ned arbeidslivskonfliktene med LO, tror du på det?

– Såpass evne til strategisk tenkning har de nok, at de ikke prøver seg på å ta opp alt på en gang, som de gjorde under Bondevik, mener Solbakken.

Han ser fram til de borgerlige partienes svar på arbeidsminister Hanne Bjurstrøms arbeidslivsmelding.

– Vi får se om de borgerlige forsøker å skrive seg sammen her, sier Solbakken som spesielt frykter at Venstre skal få gjennomslag i arbeidslivspolitikken. Partiet har i debatten den senere tid pekt seg ut som en større motpol til fagbevegelsen enn Frp.

Hovedoppgjør

Men før kongressen er det hovedoppgjør til våren. Her blir etter- og videreutdanning, som er blant Solbakkens ansvarsområder, viktig.

– Kunnskap er det avgjørende for å holde seg i arbeidslivet. 24 prosent av dem som er i arbeidslivet har problemer med grunnleggende lese- og skriveferdigheter, og andelen er like høy blant dem som er under 30 år gamle. De kommer ikke til å holde seg i jobb hvis vi ikke hjelper dem, sier Solbakken. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse