JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Feminist inn i SV-ledelsen

SV henter fram sine beste politikere for å stanse velgerflukten.

Slik begrunner valgkomiteens leder Tora Aasland beslutningen om å innstille Inga Marte Thorkildsen (35) til nestledervervet.

Aasland avviser bestemt påstander om at SV nå får en urban, kaffe latte-drikkende lederklikk, omtrent på samme alder og med base på Grünerløkka i Oslo.

– Det er helt feil. Det er nok geografisk spredning, og det er personer med ulik erfaring og bakgrunn. Den nye ledelsen representerer hele landet. Når vi nå setter inn våre beste kort, regner vi med at partiet slutter opp om dem, sier Aasland.

Hun beskriver Thorkildsen som den del av en radikal, feministisk fornyelse som skal hente tilbake de unge velgerne som har gått tapt de siste årene, særlig de unge kvinnene.

– LES OGSÅ: Tror vinden snur

– Inga Marte har den bakgrunnen og erfaringen som trengs. Og hun snakker så folk skjønner det. Det har vært avgjørende for valgkomiteen å få fram det beste partiet har, understreker Aasland.

Den påtroppende nestlederen sier at SV oppfattes som litt for urbant og litt for mye opptatt av det parlamentariske spillet på Stortinget. Dette vil hun rette på. Hun lover at partiet heretter skal lytte mer til ordførerne og organisasjonene utenfor partipolitikken.

– SV er et annerledes maktparti. Vi er på vårt beste når vi jobber tett med organisasjonene utenfor kommunestyrene og Stortinget. Vi må finne den riktige balansen mellom å være et regjeringsparti og et parti med et eget program, sier Thorkildsen.

Hun står i spissen for arbeidet med SVs nye partiprogram for perioden 2013-2017, det en bredere og klarere profil er en målsetting. Oppslutningen i fagbevegelsen skal styrkes, og partiet skal vise tydelig hva som skiller det politisk fra de andre.

Må ha kvinne

SV er i henhold til statuttene nødt til å ha en kvinne i ledertroikaen, og på den ene eller andre måten vil Thorkildsen bli innvalgt. Veien dit er ikke helt klar, den avhenger av hvem som vinner konkurransen om lederposisjonen, Audun Lysbakken (34) eller Heikki Holmås (39). Thorkildsen vil ikke si hvem av de to hun foretrekker.

– Jeg går til jobben med en blanding av ydmykhet, glede og alvor. SV har vært mitt parti helt siden ungdommen. Jeg meldte meg inn i 1993, under innspurten av den forrige EU-kampen. Nå er situasjonen veldig alvorlig, og vi må være harde og tydelige på miljø og rettferdighet. Det er våre kjernesaker, sier Thorkildsen.

– Les også: SV på kvinnejakt

Hun har vært stortingsrepresentant for Vestfold siden 2001 og er i dag medlem av finanskomiteen. Hun er også partiets parlamentariske nestleder. Det var Thorkildsen som ledet SVs forhandlinger om klimaforliket i Stortinget.

På veien fram mot Stortinget har hun vært nestleder i Sosialistisk ungdom (SU) og kvinnepolitisk leder i SV. Hun sitter i dag i partiets sentralstyre.

Valg med forviklinger

Valgkomiteen har tidligere innstilt Lysbakken til vervet som ny leder etter Kristin Halvorsen. Halvorsen kunngjorde på valgkvelden i september i fjor at hun trekker seg. Etterfølgeren blir valgt på et ekstraordinært landsmøte 10. mars på Lillestrøm.

Valget kan skje på flere måter. Den enkleste er at Lysbakken rykker opp fra nestleder til leder. Da blir den andre nestlederen, Bård Vegar Solhjell, sittende, og Thorkildsen får den andre nestlederjobben.

– Les også: Lysbakken får råd

Skulle Heikki Holmås vinne, mot alle odds, må Lysbakken eller Solhjell vike for å gi plass til en kvinne.– Dette vil valgkomiteen vurdere løpende under landsmøtet, så det er for tidlig å si noe klart om dette. Én mulighet er også å utvide til tre nestledere, sier Aasland. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse