JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO og Frp er uenige om mangt

– På politisk kvarter i NRK i dag kunne det jo virke som Frp vil kaste hele arbeidslivspolitikken sin på båten, men jeg tror ikke det, sier LO-sekretær Trine Lise Sundnes.

stig.christensen@lomedia.no

Hun var på møte i Frps hovedkvarter i Karl Johans gate i Oslo i dag og la fram viktige deler av LOs arbeidslivspolitikk. se Sundnes sier til LO-Aktuelt at Fremskrittparitet alltid har hørt mest på arbeidsgiverne, og mener ikke det er noen grunn til å tro at dette vil endres, selv om de la opp til en mild og lyttende tone på dagens møte.

Hun mener det er bra at partier innkaller partene i arbeidslivet for å lytte og lære, og håper på den måten at man kan få en mer realistisk debatt på bakgrunn av hvordan arbeidslivet egentlig er.

Likevel har hun ikke fått noen konkrete svar fra Frp som tyder på at de vil endre sin politikk fra 2005, da de borgerlige hadde helt andre syn på viktige arbeidslivspolitiske spørsmål enn LO og de rødgrønne partiene.

Sundnes viser til Frps vedtak på landsmøtet for et år siden, der de går inn for å utvide muligheten for nattarbeid.

– Det skulle være greit å vite på hvilke områder de ønsker å utvide denne muligheten.

Ikke noe konkret

Frps leder av Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Robert Eriksson, kan heller ikke til LO-Aktuelt si noe konkret om hva de vil endre med sin nåværende arbeidslivspolitikk. Han mener fortsatt at midlertidige ansatte er et viktig innslag i arbeidslivet. Eriksson forteller at dagens møte med en rekke arbeidslivsorganisasjoner på begge sider avholdes for å få innspill på området. Han ønsker å se 10 – 20 år framover i tid, og understreker at vi går fra et industri- til et kompetansesamfunn.

– Vi trenger mer fleksibilitet, men vi må også ivareta tryggheten, mener han, og legger til at norsk arbeidsliv har en utfordring med å få flere innvandrere og folk med nedsatt arbeidsevne inn i arbeidslivet.

– Vil dere åpne for større muligheter for midlertidig ansatte?

– Jeg utelukker ikke det, særlig når det gjelder tiden man kan være midlertidig. Robert Eriksson mener dette kan være porten inn til fast ansettelse. Han understreker at Frp og LO er ideologisk uenige, og at de fortsatt kommer til å være det.

Nye toner

Høyre har nylig kommet med nye toner i arbeidslivspolitikken og i 2013 er det Stortingsvalg.

– Er dere i ferd med å moderere dere med tanke på et borgerlig regjeringssamarbeid i 2013?

– Vi må diskutere dette på en annen måte enn tidligere. Vi bør ha denne type dialog og sette ting på dagsorden på en annen måte, svarer Eriksson på dette spørsmålet. Han vil også se på arbeidstidskapittelet i Arbeidsmiljøloven (AML). Han viser til kompetansebedrifter, at flere tar høyere utdanning og at man må kunne kombinere arbeidsliv og familieliv på en god måte. Det fordrer en oppmyking, mener han. Frp vil at partene lokalt skal kunne forhandle fram dispensasjoner fra lovens arbeidstidsbestemmelser og at Arbeidstilsynet skal avgjøre.

Trine Lise Sundnes viste på møtet til ILOs tankesett med trepartssamarbeid og velregulerte nordiske land med lavest arbeidsløshet i Europa.

Norge har lovfestet rett til fleksibel arbeidstid. Arbeidsmiljølovens paragraf 10-2, 3. ledd sier at «arbeidstaker har rett til fleksibel arbeidstid dersom dette kan gjennomføres uten vesentlig ulempe for virksomheten».

– Det største problemet for våre medlemmer i denne sammenheng er at det passer dårlig for virksomheten. Sundnes mente det var et stort potensial for gode løsninger hvis partene satte seg ned og virkelig la godviljen til.

Kan fravike

LO-sekretæren presiserte at fagforeninger med over 10.000 medlemmer kan inngå tariffavtaler som fraviker lovens arbeidstidsbestemmelser. LO samtykker nesten alltid i slike søknader. Søknadene omfatter 0,5 % av arbeidslivet og et forsvinnende lite mindretall får nei. Per Sandberg sa på møtet at Arbeidstilsynet bør avgjøre, mens Sundnes påpekte at han da bryter avtaleretten.

– Dere som politikere vil legge dere opp i hvordan organisasjonene skal håndtere dette. Hun viste til ILO og et vel utbygd avtalesystem.

Annonse
Annonse