JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil stoppe overvåking

Fremskrittspartiet vil stoppe svenskenes snoking i norske e-poster.

kjell.werner@anb.no

Svenske myndigheter kan i prinsippet overvåke internettrafikk mellom Norge og Sverige og internt i Norge. Dette er hjemlet i en svensk lov som gir Forsvarets radioanstalt (FRA) i Sverige rett til signalspaning på kabelbåren internettrafikk som passerer Søta brors grenser.

– Frp vil sette foten ned for en slik overvåkning av norske borgere, sier stortingsrepresentant Bård Hoksrud til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Vi krever at regjeringen tar saken opp med svenske myndigheter for å stoppe denne galskapen. Om ikke dette fører fram, må Norge dra Sverige inn for EU-domstolen, sier Hoksrud.

Stort inngrep

Han karakteriserer det som helt uakseptabelt at Ap, SV og Sp lar svenske myndigheter overvåke nordmenn.

– Den såkalte FRA-loven er et stort inngrep overfor norske borgere fordi også en stor del av norsk internett-trafikk i Norge rutes via Sverige. Fram til nå har informasjonen vært avgrenset til Forsvaret, men når det nå også gis mulighet til tilgang til denne informasjonen, så ser man at personvernet stadig utfordres. Det er derfor viktig at vi våkner og tar dette på alvor før det er for sent, sier Hoksrud.

Personvernet

Frp-talsmannen innrømmer at mange nordmenn nok tenker slik at dette ikke er så farlig, siden man ikke har noe å skjule.

– Men konsekvensene av de mulighetene svenske myndigheter har sikret seg er at de kan lese det du har skrevet i e-posten din. Jeg er overbevist om at de aller fleste ville blitt skikkelig sinna hvis de visste at noen åpnet og leste alt du hadde skrevet. Jeg håper virkelig at regjeringen våkner og står opp for enkeltmenneskene og personvernet i Norge, sier Bård Hoksrud.

Norsk trafikk

Datatilsynet har konkludert med at den svenske overvåkingen ikke er uten konsekvenser for nordmenns personvern. Begrunnelsen er at en stor del av norsk elektronisk kommunikasjon rutes via Sverige.

Før jul ble den svenske regjeringen enig med Socialdemokraterna om å utvide FRA-loven ved å gi politiet tilgang til informasjonen som er innhentet av Forsvarets radioanstalt. Lovendringen trer i kraft 1. oktober 2012. Begrunnelsen er terrorbekjempelse. (ANB)

Annonse
Annonse