JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil bidra i oppgjøret

Staten må bidra til et moderat lønnsoppgjør.

kjell.werner@anb.no

Det mener lederen av Stortingets finanskomité, Torgeir Micaelsen (Ap).

– Hvis partene selv ønsker å bidra til et ansvarlig lønnsoppgjør, så må også myndighetene stille opp, sier Micaelsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Hva myndighetene skal stille opp med, er det ikke mulig å si noe om i dag, sier Ap-representanten.

– Kan det være aktuelt å gi skattelettelser eller komme med tiltak overfor industrien?

– Skattekutt er helt uaktuelt, slår Micaelsen fast. Han vil ellers ikke spekulere i hvilke tiltak som kan være aktuelle.

Industrien først

Den innflytelsesrike finanspolitikeren poengterer at det er opp til regjeringen å komme fram med et bidrag i lønnsoppgjøret, men det er interessant i selv at Micaelsen er den første som åpner for et slikt spleiselag.

– Les også: Helsetopper får kjeft for lønnsøkning

– Situasjonen nå er veldig skjør. Vi må gjøre det vi kan av det vi vet har fungert. En av de tingene som fungerer er å ha koordinerte lønnsoppgjør hvor vi samhandler og setter frontfaget i industrien først. Bedriftene som konkurrerer med utledingene må danne taket for hva som kan gis av lønnsøkning, sier han.

Dårlige eksempler

– Men frontfaget har vel ikke alltid satt malen for oppgjørene?

– Ja, vi har dessverre en del eksempler de siste årene på at denne modellen ikke har fungert helt optimalt. Trepartssamarbeidet er en av grunnsteinene i måten vi har organisert lønnsoppgjørene våre på. Det er en viktig grunn til at Norge har klart seg veldig bra, også i konkurranse med utlendinger. Arbeidslivets parter og myndighetene må derfor fortsette å samhandle om lønnsdannelsen, sier Micaelsen.

– Les også: Flåthen vil ha ekstra tillegg

– Jeg opplever at det er veldig bred tilslutning til denne modellen, både i næringslivet og på arbeidstakersiden. NHO har fortsatt litt å gå på, sier Micaelsen og etterlyser en konkret plan for å tøyle ledere og eiere i næringslivet.

Må stille opp

– Hvis det er mulig å få til noe ansvarlig, så mener jeg at også myndighetene må stille opp ved vårens lønnsoppgjør. Et moderat oppgjør er av avgjørende betydning for at vi skal klare å bevare Europas laveste arbeidsledighet, sier han og minner om den vanskelige økonomiske situasjonen ute i Europa.

– Les også: Jens advarer lederne

– Vårt svar er derfor trygg økonomisk styring. Vi må holde orden i eget hus, tørre å si nei til populære forslag for å holde pengebruken på et forsvarlig og passe nivå. De er viktig for landet at vi klarer å finne en måte å styre skuta på i et urolig farvann. Når det går så det griner her hjemme, er det lett å si at vi må kunne ta oss råd til litt ekstra i år. Men det kan vi ikke, poengterer Micaelsen. (ANB)

Annonse
Annonse