JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Danskene valgte sofaen

Det hjalp lite å lodde ut premier til deltakerne. Historisk lave 33,9 prosent gadd delta i uravstemningen om nye tariffavtaler.

Blant dem som stemte, var ja-flertallet på hele 64 %. Bare tre forbund hadde nei-flertall: Malerforbundet, Serviceforbundet og HK.

I HK/Privat stemte hele 87,9 % nei, i protest mot den såkalte 50 prosent-regelen: Siden 1948 har 50 % av de ansatte på en arbeidsplass skulle være organisert i HK, før forbundet kunne kreve en tariffavtale.

Kostbar kampanje

I årets lønnsoppgjør stilte HK/Privat et ultimativt krav om å fjerne denne særregelen, og har brukt 10 millioner kroner på en kampanje for å få medlemmene til å stemme nei. Det var imidlertid ikke nok til å snu stemningen i resten av fagbevegelsen, skriver avisen.dk i en analyse.

HK/Privats facebook-side diskuteres nå strategien for å få fjernet regelen ved neste korsvei.

- Et klart signal til arbeidsgiverne om at HKs problemer med 50 prosent-regelen skal tas alvorlig, sier LO-leder Harald Børsting i en pressemelding.

Børsting sier seg «utrolig glad» over ja-flertallet, og erklærer seg også tilfreds med at årets tariffavtale «gjør noe» med problemene rundt sosial dumping.

Utilfredshet

Her er det fortsatt stor utilfredshet i byggebransjen, der en rekke fagforeninger har hevdet at de nye tiltakene mest ligner hensiktserklæringer som fortsatt vil kunne omgås av useriøse arbeidsgivere. Likevel kan byggefagene registrere historisk lave stemmetall, trolig på grunn av den høye ledigheten og det store mismotet i bransjen.

På transportområdet er de nye tiltakene mer konkrete, og hele 72 prosent av sjåførene og lagerarbeiderne i 3Fs transportgruppe har stemt ja, mot 59 prosent i byggegruppen, opplyser 3Fs nyhetsbrev.

For øvrig er det i seg selv usedvanlig med ja-flertall i 3F som pleier å stemme klart nei, tross anbefalinger om det motsatte fra forbundsledelsen.

Overraskende

- Jeg hadde håpet på et klart ja, men at det ble så overveldende, overrasker meg. Medlemmene har kvittert for at vi satte fokus på sosial dumping i stedet for kroner i lønnposen, sier 3Fs forbundsleder Poul Erik Skov Christensen i en kommentar.

Også i forbundet Træ-Industri-Byg – som arbeider på en fusjon med 3F - var det klart ja-flertall på hele 86 prosent, men bare 24 prosent stemmedeltakelse i byggegruppen.

- Vi fikk ikke innført solidaransvar som vi ønsket. I stedet lyktes det oss å få endret det fagrettslige systemet slik at det rykker ut på arbeidsplassen innenfor 48 timer. Og vi fikk hånd i hanke med armer og bein-firmaene (enmannsfirmaer. Red. anm), sier Peter Hougaard Nielsen, formann i TIBs byggegruppe, i en kommentar.

Fornøyde arbeidsgivere

Også Dansk Industri er godt tilfreds, og påpeker at de fagorganiserte har vist forståelse for at Danmark har mistet 30 prosent av konkurransekraften de siste 10 årene.

DI advarer mot store krav ute i bedriftene, når de lokale lønnforhandlingene nå går i gang, skriver Politiken.

Arbeidsmarkedsforsker Flemming Ibsen sa forleden til FriFagbevegelse,no at han antok at den økonomiske krisa og store ledigheten har skapt så mye mismot, at han regnet med en lav stemmeprosent. Etter at tallene nå er kommet fram, supplerer han med følgende til nyhetsbyrået Newspaq:

- Det er ikke særlig mange aktivister i fagbevegelsen, og mange medlemmer kjenner faktisk ikke sin egen tariffavtale. Det vet vi fra noen undersøkelser. Mange oppfatter de kollektive tariffavtalene som noe fagbevegelsen tar seg av. Det tar de som en selvfølge.

Annonse

Flere saker

Annonse