JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rører ikke pensjonen

Hanne Bjurstrøm garanterer at regjeringa ikke vil røre ved den offentlige tjenestepensjonen.

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

På NTLs landsstyremøte på Sørmarka innledet Bjurstrøm om den offentlige tjenestepensjonen. Hun gjentok at regjeringa hadde ønsket en annen løsning enn det forhandlingsresultatet ble, men understreket at regjeringa lever godt med forliket.

Avviser omkamp

Hun avviser dermed antydninger fra ulike hold om at en omkamp om pensjonsforliket kan være på gang.

– Regjeringa mener fortsatt det ville vært bedre om reglene i det offentlige var bedre tilpasset alderspensjonen i folketrygden, men vi vil ikke ta noe initiativ til en omkamp. Vi er selvsagt åpne for diskusjon om partene ønsker det, men ballen ligger hos partene, og vi vil ikke ta et nytt initiativ, sa hun.

Fra NTLs landsstyre kom det flere innvendinger til systemet, blant annet vanskelighetene lavtlønte og deltidsarbeidende har med å oppnå en god pensjon.

For lav pensjonsformue

– Mange kvinner med deltid og lav lønn får ikke lov til å gå av når de vil fordi de har for lav pensjonsformue. Med så store levealdersforskjeller som vi har, må noen betale pensjonen til de som lever lengst. Og det er de som lever kortest, sier Gudrun Høverstad i NTL NVE.

Forbundssekretær Dag Westhrin følger opp.

– En som begynner i jobb som 22-åring og går av med pensjon som 62 åring, vil få mindre i pensjon enn en arkitekt som begynner å jobbe som 25-åring og går av ved 65 år, selv om de har samme lønn. Det er ikke så rettferdig. Det å slutte tidlig handler om arbeidsvilkår og er et klassespørsmål. Jeg synes det er underlig at en representant fra Arbeiderpartiet ikke tenker mer rundt de klassemessige konsekvensene et pensjonssystem har, sier han.

Bjurstrøm parerer med at det på langt nær er pensjonssystemet som er hovedproblemet.

– Det er en sosial forskjell mellom de som lever lenge og kort. Men det er ikke ett svar på det. Utfordringene skriver seg fra samfunnsstrukturene generelt, og det er litt rart å bruke dem som argument for et pensjonssystem jeg mener ikke er morgendagens modell, sier hun.

Annonse
Annonse