JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mannlige gründere

Langt flere menn enn kvinner starter selskaper, og de fleste gründerne er mellom 45 og 60 år.

Andelen entreprenører blant menn er tre ganger så høy som blant kvinner.

Utdannelse, bransjetilhørighet eller økonomi kan i liten grad forklare denne kjønnsforskjellen, skriver Forskning.no.

– Les også: Spiller seg til mer kunnskap

Det er særlig familieetablering og barn som påvirker kjønnene forskjellig.

Når menn får familie og barn, øker sannsynligheten for at de blir entreprenører.

For kvinner er tendensen stikk motsatt.

– Les også: Brenner for god kaffe

Ifølge professor ved Handelshøyskolen BI, Espen R. Moen øker sannsynlighet for at kvinner blir entreprenører først når de er 45–50 år, altså når barna er ute av huset.

På Forskningsrådets forsknings- og innovasjonspolitiske konferanse i januar, la Moen fram ferske forskningsresultater om hvilke faktorer som påvirker graden av entreprenørskap i Norge.

Funnene er hentet fra statistiske data i perioden 2000–2005.

– Les også: Færre gründere

Tre yrker ser skiller seg ut når det gjelder entreprenører: Frisører, tannleger og veterinærer.

Et stykke bak disse kommer terapeuter, jurister, leger og yrker innenfor byggsektoren.

– Utdannelser på masternivå, eksempelvis innenfor økonomi, IT, psykologi og vitenskap fremmer få entreprenører, sier Moen til Forskning.no.

– Det er altså like sannsynlig at personer med bare videregående skole starter egen virksomhet som dem med universitets- og høyskoleutdanning.

– Les også: Årets kvinnelige gründer

Både gjennom nasjonal og internasjonal forskning er det også dokumentert at arbeidsledighet har en tendens til å fremme entreprenørskap.

– I studiet vårt har vi sett på effekten av arbeidsledighet som en konsekvens av at virksomheten går konkurs, forteller seniorforsker ved Frischsenteret, Knut Røed.

Utvalget har bestått av 150.000 ansatte i privat sektor, alle under 50 år, som gjennom hele 2001 jobbet i firmaer med minst 25 ansatte.

Studien ble gjort i 2005 og viste at sannsynligheten for at menn blir entreprenører, økte med 4,8 prosentpoeng da de mistet jobben.

– Les også: Bunadssølv døgnet rundt

Hele 56 prosent av menns overgang fra fulltidsjobb i privat sektor til entreprenørskap, var forårsaket av at de mistet jobben.

Blant kvinner økte sannsynligheten for å bli en entreprenør med 2,3 prosentpoeng når de mistet jobben.

Her ble ikke mindre 68 prosent av alle overganger fra fulltidsjobb i privat sektor til entreprenørskap, forårsaket av at de mistet jobben. (ANB)

– Her kan du lese mer om mannlige og kvinnlige gründere

Annonse
Annonse