JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Alene om alkoholregler

Fremskrittspartiet og Senterpartiet er alene om å ha egne retningslinjer for servering av alkohol på partiarrangementer.

De øvrige partiene støtter seg til norsk lov.

For Kristelig Folkeparti er retningslinjer for servering av alkohol ved partiarrangementer overflødig:

– Det serveres ikke alkohol i partiets regi. Hva som ellers måtte skje uformelt og etter møteslutt har vi ikke sett noe behov for å regulere, ut over at vi selvsagt forholder oss til norsk lov, sier kommunikasjonsrådgiver Gunnhild Sørås i KrF.

Edru-påbud

Armbånd eller ID-kort med egne farger for de over og de under 18 år er blant tiltakene som skal bidra til å hindre ulovlig skjenking under arrangementer i Senterpartiet og Frp.

Senterungdommen har i tillegg en egen edruskapsparagraf:

– I tillegg til å følge partiets etiske retningslinjer har Senterungdommen vedtatt at 10 prosent av de som er på Senterungdommens sentrale arrangement og er over 18 år, skal være edru. Det gjelder også ansatte og leder av Senterungdommen, opplyser medierådgiver Lars Gjemble til NTB.

Måteholdsregel

Frp har retningslinjer der det blant annet understrekes overfor tillitsvalgte at de har et ansvar for å passe på at det ikke serveres alkohol til mindreårige - uansett sted og tid.

I tillegg kommer deltakerbevis med egne farger for de under 18 år ved større arrangement.

Frp har dessuten en måteholdsparagraf i partiets vedtekter:

«Fremskrittspartiets folkevalgte og tillitsvalgte skal på reiser, seminarer og annet, som helt, eller delvis er finansiert av det offentlige eller av Fremskrittspartiet, ha en normal omgang med alkohol og unnlate å bli overstadig beruset», heter det.

Totalforbud

De øvrige partiene understreker at norsk lov gjelder og at det sånn sett ikke tillates skjenking av mindreårige.

Flere av partienes ungdomsorganisasjoner har dessuten egne regler som tar for seg alkoholbruk og servering.

I Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon AUF er regelen kort og enkel:

– AUF har totalforbud på sine arrangementer, opplyser kommunikasjonsrådgiver Adrian Nøttestad i Ap til NTB.

Dessuten oppfordres fylkespartiene til å legge til rette for at AUF-ere og andre unge har et sosialt alternativ til baren om kvelden etter partimøter.

Gode holdninger

Generalsekretær Lars Arne Ryssdal i Høyre sier at god partikultur er bedre egnet til å forebygge uheldige hendelser enn kjøreregler som tar for seg alle eventualiteter.

– Selvsagt gjelder norsk lov. Men også den kan omgås. Derfor er holdninger det viktigste vi jobber med. Det handler blant annet om at alle tillitsvalgte har et lederansvar som innebærer å være klar over at du er et forbilde, og at du er en maktperson, sier han.

Ett glass

I SV støtter man seg til norsk lov under arrangementer der SU-ere deltar. Men det legges opp til måtehold. Regelen er at det serveres ett glass vin til maten (til de over 18 år) og at deltakerne selv må betale for det de eventuelt ønsker ut over dette.

Også Venstre mener at norsk lov er regningslinjer gode nok:

– Vi forholder oss til vanlig norsk lov. Vi skjenker ikke alkohol, men arrangerer møter der det skjenkes alkohol. Da er det den som har skjenkebevillingen som har ansvar for å håndheve det, sier partileder Trine Skei Grande. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse