JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil se på dagpenge-praksis i NAV

Fellesforbundet har fått en rekke henvendelser om permitterte medlemmer som får avslag på sine søknader om dagpenger. Stortingspolitiker Thor Erik Forsberg (Ap) vil ha en gjennomgang av praksisen til NAV.

simen@lomedia.no

Meldingene har den siste tiden kommet inn til Fellesforbundet sentralt. Medlemmer som er blitt permittert fra jobbene sine får avslag når de søker om dagpenger fra NAV. Eksemplene er flere.

– Noen av avslagene har vi mistanke om har sin bakgrunn i et rundskriv fra NAV for vel ett år siden, skriver forbundsleder Arve Bakke i en kommentar på Fellesforbundets hjemmeside.

Avslag knyttet til ordrenedgang

Skrivet Bakke sikter til var en orientering om praksis for å gi dagpenger under permittering ved sesongarbeid. Forbundet har også fått meldinger om avslag som er knyttet til permitteringer som følge av at bedrifter har hatt ordretap eller ordrenedgang.

– NAV svarer oss med at det ikke har skjedd noen lov- eller forskriftsendring når det gjelder rett til dagpenger under permittering, men at det var nødvendig å stramme inn på en praksis som ikke var i samsvar med hva lovgiver har bestemt, sier Bakke.

Presiserte reglene

Kristian Heyerdahl, seksjonssjef i NAV, bekrefter at de i januar i fjor sendte ut en presisering av reglene.

– I januar i fjor presiserte vi gjeldende regler for dagpenger under permittering ved sesongarbeid. Stortinget har bestemt at dagpenger kan ytes til permitterte når permitteringen skyldes mangel på arbeid eller andre forhold som arbeidsgiver ikke kan påvirke. NAV må behandle søknader om dagpenger under permittering i tråd med gjeldene regelverk, sier Heyerdahl.

Vil snakke med departementet

Fellesforbundet har vært i kontakt med både Arbeidsdepartementet og forvaltningen. Forbundet har ifølge Bakke fått forsikringer om at såkalte uekte grensearbeidere vil få dagpenger ved permittering og samtidig blitt forsikret om at de som blir permittert på grunn av sterk kulde får dagpenger. Men Bakke er ikke fornøyd.

– Vi vil ta opp NAV sin praksis med departementet, når det gjelder tap av anbud og oppdrag. I flere av våre bransjer er bedriftene avhengige av å vinne anbud og kontrakter for å kunne holde en jevn kapasitet. Tap av anbud bør etter vårt syn gi grunnlag for permitteringer over kortere tid, mener Fellesforbundets øverste leder.

Han mener retten til å permittere og bli permittert er en viktig del av den norske modellen, også når konjunkturene svinger eller når bedrifter opplever store fall i ordremengden.

– Dette er vår måte å sikre at bedrifter kan ha faste ansatte i bransjer som opplever svingninger i ordremengde og konjunkturer, skriver Bakke.

Sak til forbundsstyret

Videre hevder han at NAV også begrunner noen av avslagene med at bedriften i større grad bør bruke midlertidig ansatte. Det synes Arve Bakke NAV skal være forsiktige med.

– Økt bruk av midlertidige ansatte for å håndtere svingninger i aktiviteten er ikke veien å gå, verken for NAV eller de ansatte. I stedet bør bedriftene legge vekt på å planlegge driften, slik at man finner alternative oppdrag som demper svingningene, mener Bakke.

Anders Skattkjær, nestleder i Fellesforbundet, opplyser til Magasinet for fagorganiserte at de nå jobber med et saksframleg til forbundsstyremøtet 28. februar. Der vil forbundet trekke fram flere eksempler.

– Vi trenger en bedre oversikt. Foreløpig er det vanskelig å si hvor stort omfanget er totalt, sier Skattkjær.

Forundret stortingspolitiker

Stortingspolitiker Thor Erik Forsberg (Ap) mener det er grunnlag for å se på praksisen til NAV.

Forsberg har de siste ukene vært i kontakt med både Fellesforbundet og LO i hjemfylket Østfold. Han har fått en rekke eksempler på at ansatte som blir permittert ikke får dagpenger.

– Jeg har hørt om eksempler hvor NAV besvarer søknader om permittering på grunn av midlertidig ordrenedgang med at det kan regnes som sesongsvingninger. Flere av eksemplene kan jeg ikke forstå at kan betegnes som sesongarbeid, sier Forsberg.

Vil ha gjennomgang av praksisen

Han skal nå ta opp saken med sine rød-grønne kolleger i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget og i Arbeidsdepartementet.

– Jeg vil ta med de eksemplene jeg har fått. Nå mener jeg vi må få en større gjennomgang av praksisen til NAV. Det er viktig å få på plass hele bildet. Så får vi gi politiske signaler ut fra det, sier Forsberg, som ikke legger skjul på at samtalene med Fellesforbundet og LO har overrasket ham.

– Det er en håpløs situasjon for en arbeidstaker som blir permittert og ikke får dagpenger. Det er uholdbart, mener Ap-politikeren.

Annonse
Annonse