JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha fagbrev på engelsk

Rogaland fylkeskommune og oljebransjen vil ha fagprøver på engelsk fordi norske ungdommer velger vekk en del fagretninger.

Flere tar nå til orde for at de nasjonale fagprøvene i en del oljerelaterte fag, kan gjøres på engelsk. Årsaken er at norske ungdommer svært sjelden velger fagene stillas og isolatør på videregående, samtidig som en rekke utenlandske arbeidere gjerne vil ta prøvene på engelsk, ifølge NRK.

Rogaland fylkeskommune har nettopp gjennomført et vellykket prøveprosjekt med et firma der fagprøven ble tatt på engelsk. Fagopplæringssjef Kjell Reidar Hetland sier erfaringene er gode og ønsker ordningen permanent for fagene stillas og isolatør.

Nasjonal kompetanse

– Den store fordelen vil jo være at en får fastsatt en nasjonal kompetanse, og vil vise at en innehar den kompetansen som aktørene i arbeidslivet etterspør. Jeg tror også at det å kunne skilte med å ha et norsk fagbrev vil også bety noe for felles lønnsfastsettelse, i hvert fall for de bedriftene som har tariffavtaler, sier Hetland.

HMS viktig del

Hetland mener dette også vil bety mye for sikkerheten på arbeidsplassen.

– HMS er en vesentlig del av fagprøven for disse fagene. Både den faglige kompetansen og sikkerhetskompetansen ligger inne i pensum som man må gjennom. Om prøven er på norsk eller engelsk bør være underordnet. I så måte vil vi si at vi bør kunne gjennomføre dette på engelsk også, sier han.

Direktoratet åpner døra

Utdanningsdirektoratet har hittil ikke villet ha fagprøver på engelsk, men divisjonsdirektør Erik Bolstad Pettersen er nå åpen for å endre praksis.

– Det har til nå ikke vært noe stort press for å få på plass en ordning der man kan ta fagbrev også på engelsk, men vi er positive til alle initiativ som øker arbeidsgivernes engasjement for å ta inn lærlinger. Vi ser at dette kan være aktuelt for enkelte fag, og da vil vi selvfølgelig vurdere det, sier Bolstad Pettersen i DU, til NRK.

Annonse
Annonse