JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streikeretten i EU testes

Et lenge ventet forslag fra EU-kommisjonen om endringer i utsendingsdirektivet er blitt stoppet av Den europeiske faglige samorganisasjonen, EFS, fordi streikeretten står i fare.

nina.sandaas@lomedia.no

Ifølge www.europaportalen.se var det et møte mellom Europeisk Faglig Samorganisasjon (EFS) og det danske formannskapet som i går satte en stopper for fremleggelsen.

Vaxholm og Laval

EFS er kritisk til begrensningen av streikeretten ved konflikter som er rettet mot bedrifter med utsendte arbeidere i andre land. En av de mest kjente konfliktene i den sammenheng er den svenske Vaxholms-konflikten og Laval-dommen som fulgte.

- I utkastet til nytt direktiv foreslås en europeisk regulering av streikeretten i grenseoverskridende situasjoner. Dette er blitt mye mer langtrekkende enn vi hadde forestilt oss. Det innebærer en vilkårlighet i spørsmålet om hvilke konflikttiltak som er lovlige og hvilke som ikke er det, sier Claes-Mikael Jonsson, svensk LO-jurist, til europaportalen.se.

Rekkevidde og innhold

EU-kommisjonen har hatt utsendingsdirektivet (også kalt utstasjoneringsdirektivet) på agendaen i flere år. EU-domstolens avgjørelser i Laval, Viking Line, Ruffert og Luxembourg-sakene i 2007 /2008 medførte et sterkt fokus på spørsmålet om direktivets rekkevidde og innhold. Direktivet er blitt kritisert av europeisk fagbevegelsen og Europa-parlamentet som har krevd en endring.

José Manuel Barroso lovet i sin kampanje 2009 for å vinne stemmer i Europa-parlamentet at han som president i EU-kommisjonen ville revidere utsendingsdirektivet. Senest i fjor vår sa Barroso at kommisjonen ville ha en bedre implementering slik at arbeidstakernes rettigheter blir tydelige. Dessuten ville direktivet innholde en forordning med klargjøring av forholdet mellom faglige, kollektiver rettigheter på den ene siden og retten til å tilby tjenester på den andre siden.

- Vi må fjerne konflikten mellom den frie bevegeligheten i det indre markedet og de kollektive rettighetene. Fagbevegelsen må kunne stille seg bak det nye direktivet, sa Barroso.

Danskenøkkel

Utsendingsdirektivet blir et nøkkelspørsmål for det danske formannskapet, er det blitt sagt. «Det er viktig at de grunnleggende arbeidsvilkårene i vertslandet blir fulgt og at vertslandets arbeidsmarkedsmodell respekteres», heter det i programmet for formannskapet. Mot den bakgrunnen vil Danmark ved behandlingen av den nye forordningen i ministerrådet se til at Lisboa-traktatens følges. I den presiseres at arbeidstakernes rettigheter og bedriftenes rett til fri bevegelighet i det indre markedet har samme status.

EU-kommisjonen kommer tilbake til et nytt forslag i månedsskiftet februar-mars.

Annonse

Flere saker

Annonse