JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap-representant kritisk til eget departement i slepebåtsaken

Bendiks Harald Arnesen, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet kaller fiskeridepartementets behandling av slepebåtsaken en byråkratisk tabbe.

roy.ervin.solstad@lomedia.no

Arnesen deltok i formiddag på den årlige konferansen til Region Nord i Norsk Sjømannforbund. Der kom han blant annet inn på problematikken rundt sosial dumping til sjøs.

Rimelig krav

- Norske arbeidsplasser til sjøs er viktige, og må ikke forsvinne. Derfor må sosial dumping forhindres, sa Arnesen som selv har bakgrunn som matros på ferje.

Han mente at regjeringen Stoltenberg har hatt fokus på sosial dumping til sjøs, og pekte blant annet på at man fra 1. mai gjeninnfører forskrift om arbeids- og oppholdstillatelse for sjøfolk utenfra EØS-området som jobber på utenlandske skip.

- Vi kan ikke forhindre at utenlandske skip med utenlandske sjøfolk kommer til norske havner, men vi kan sørge for at skip som seiler mellom norske havner har norske lønns- og arbeidsvilkår for sine sjøfolk. Det er et rimelig krav, understreket han.

Kritisk til Statoil

- Teekay Norge driver i det vesentligste med bøyelast i norska farvann. De er det ledende selskapet i utviklingen av sosial dumping til sjøs, sa han, før han gikk han rett i strupen på Statoil sin politikk på området.

- Det finnes oljeselskap som krever slike vilkår for sjøfolk på skip som betjener deres installasjoner, men vårt eget oljeselskap er ikke blant dem. Det må jeg ha lov til å nevne, sa han.

Enda verre

Men Bendiks Harald Arnesen med snart 40 års medlemskap i Norsk Sjømannsforbund var langt fra ferdig med å svinge sverdet. I hans egen region har Kystverket leid inn to slepebåter fra et norsk rederi, men der de to fartøyene seiler under bekvemmelighetsflagg med brorparten av sjøfolkene på hyrer langt under norske vilkår.

- For enda verre er det at norske statlige myndigheter kjøper tjenester av norske rederier med bekvemmelighetsflaggede skip med sjøfolk uten tariffavtaler. Det kaller jeg en byråkratisk tabbe, smalt det fra Ap-politikeren fra talerstolen.

Burde ryddet opp

Overfor Maritim Logg utdyper Bendiks Harald Arnesen som i denne perioden sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, kritikken i slepebåtsaken.

- Så vidt jeg kan se er det kun en måte å komme seg ut av dette på, og det er å betale seg ut, men her burde Fiskeridepartementet ha ryddet opp for lenge siden, sier Bendiks Harald Arnesen.

Annonse
Annonse