JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Til New York for nedrustning

Fra i morgen og fem dager framover er LO, sammen med et tjuetalls norske organisasjoner, på plass i New York for å følge NPT-konferansen. En samlet og forpliktende juridisk avtale om nedrustning er både håpet og målet.

odd.arne.olafsen@lomedia.no

Årets konferanse går av stabelen i perioden 3.-28. mai. Nei til Atomvåpen (NTA) fått ansvaret for å koordinere den norske deltakelsen, som er sponset av Utenriks- og Forsvarsdepartementet. Blant omkring 20 norske organisasjoner stiller også LO med blant annet ungdomsrådgiver Robert Hansen.

Avgjørende konferanse

– På konferansen i 2005 ble det et solid krasj, fordi de viktigste aktørene ikke klarte å bli enige om veien framover. Derfor blir årets konferanse veldig avgjørende. De sivile organisasjonene vil helst ha en bindende juridisk avtale om nedrustning. Det er vel lite trolig at vi får se noe sånt, men vi presser på fra mange kanter, og vi ser at det tross alt skjer noen positive initiativ. Jeg tror nok at årets konferanse er siste sjanse for NPT til å komme noen vei, sier Robert Hansen til FriFagbevegelse.no.

Den norske flokken deltar som observatører, med både ønsker og håp i bagasjen.

Behersket optimist

– Det er først og fremst de enkelte lands myndigheter som må trekke i trådene for at noe skal skje. Derfor er vi på forhånd veldig spent på hva land som USA, Storbritannia, Russland og Iran vil ha med seg av standpunkter. De er tungvektere og hovedaktører i dette spillet. Samtidig ser vi at det også skjer positive ting. Blant annet undertegnet USA og Russland nylig en ny nedrustningsavtale. En amerikansk senator har dessuten nylig foreslått at antall atomstridshoder må senkes fra dagens 22.000 til 3.000, og at det man sparer på dette kan overføres til UNICEF. Forslag som dette vekker stor gehør i mange miljøer. Uansett må vi ha tro på fortsatt nedrustning, sier en behersket, men optimistisk ungdomsrådgiver Robert Hansen før avreise.

Annonse

Flere saker

Annonse