JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Regjeringen satser ikke nok på å få folk i jobb

Og de sparer ved å ta fra de svakeste, mener Hanne Nordhaug, leder i NTL NAV.
KRITISK: Leder Hanne Nordhaug i NTL NAV mener regjeringens budsjett tar fra de svakeste i samfunnet.

KRITISK: Leder Hanne Nordhaug i NTL NAV mener regjeringens budsjett tar fra de svakeste i samfunnet.

Pål Andreassen

anders@lomedia.no

Hanne Nordhaug i NTL NAV ser flere momenter i etatens budsjett som hun ikke støtter. Hun mener regjeringens budsjett tar fra de svakeste i samfunnet.

Aktivitetsplikt

Arbeidsminister Robert Eriksson planlegger å komme med lovforslag om aktivitetsplikt til sosialhjelpsmottakere i løpet av høsten. Nordhaug lurer på hvorfor det ikke er satt av penger til dette neste år.

– Han følger ikke opp med penger. Det skulle ha kommet penger både til tiltak og ressurser til NAV-kontorene for å følge opp en høyere aktivitet blant sosialstønadsmottakere, sier hun.

I stedet reduseres både driftsbudsjett og tiltaksbudsjettet.

NTL NAV vil i utgangspunktet ikke ha en aktivitetsplikt, men heller sterkere oppfølging. Og en aktivitetsrett for sosialstønadsmottakere

– Jeg lurer på om arbeidsministeren likevel ikke kommer til å fremme forslaget om aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere. Eller er dette en lovendring som ikke følges opp med praktisk politikk? spør hun.

Les også: Flere blir abeidsledige

Færre tiltaksplasser

Det blir 1 000 færre tiltaksplasser for mennersker med nedsatt arbeidsevne neste år.

– Det stemmer ikke overens med snakket om å øke innsatsen for å få folk i jobb, sier hun.

Arbeidsmarkedsbedriftene skal også settes ut på anbud.

NTL NAV er sterkt kritisk til at dagens arbeidsmarkedsbedrifter, med lang erfaring og flinke ansatte, nå risikerer å bli byttet ut.

– De brukerne det her er snakk om, er de som har behov for tettest oppfølging over tid. Nå må NAV bruke masse tid på anbudsprosessene, følge de opp og lære opp tiltaksarrangørene i å jobbe på en måte som er viktig for NAVs brukere. Dette er det stikk motsatte av forenkling og fornying, sier Nordhaug.

Det er også tre andre kutt Nordhaug reagerer på:

• De som tjener under 1G mister retten til sykepenger.

• Feriepengetillegget for dagpenger forsvinner.

• Perioden der du kan ha overgangsstønad kuttes fra tre til ett år, der det kun åpnes for noen unntak.

– Dette er også kutt som rammer de svakeste, sier Nordhaug.

– Flere får ta del i arbeidslivet

Statssekretær Kristian Dahlberg Hauge i Arbeids- og sosialdepartementet fastslår at kommunene får krav om aktivitetstilbud til sine sosialklienter, og at dei 4,4 milliarder kronene i økte frie midler skal gi rom for det.

Han mener tiltaksnivået for de med nedsatt arbeisdsevne er høyt.

– Budsjettet legger opp til et fortsatt høyt tiltaksnivå. Nivået for ledige er uendret, og for de med nedsatt arbeidsevne justerer regjeringa med 1000 plasser. Den justeringen er tilpasset nivået vi regner med i andre halvår i 2014, og er det samme tiltaksnivået regjeringen Stoltenberg foreslo i sitt siste budsjett, sier han.

At arbeidsmarkedsbedriftene skal ut på anbud, sier Dahlberg Hauge er en forenkling av tiltakssystemet, som også NAV var positiv til.

– Vi ønsker at flere aktører skal få delta i jobben med å få flere ut i arbeidslivet. Attføringsbedriftene gjør en god jobb og de vil fortsette med å vinne anbud, selv om vi slår sammen tiltak og ønsker flere gode krefter velkommen, sier han.

Kravet om 1G inntekt for å få sykepenger mener statssekretæren ikke er urimelig, siden det er snakk om en sykepengerettighet i inntil ett år. Ferietillegget til dagpengene, mener han er lite treffsikkert for å få folk tilbake i jobb, siden de utbetales påfølgende år og dermed ofte mens den personene som mottar pengene er tilbake i jobb.

– Når vi foreslår å redusere lengden på overgangsstønaden fra tre til ett år, er det knyttet til at barnet får rett til barnehageplass. Samtidig styrker dette arbeidsrettingen av overgangsstønaden og gir et grunnlag for at enslige forsørgere kan forsørge seg selv med egen inntekt. Den beste måten å kjempe mot fattigdom på, er å sikre at flere får sjansen til å delta i arbeidslivet. Dette prioriterer regjeringen høyt, sier Dahlberg Hauge.

Annonse

Flere saker

Annonse