JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ivana kan bare drømme om skattelette

Ivana Peric (30) er enslig forsørger, har to deltidsjobber og to millioner i lån. Hun har ingen skattelette i vente neste år.
Helsefagarbeider Ivana Peric må fortsatt ha to jobber og ta ekstravakter i tillegg for å forsørge seg og sønnen Teodor. Skattelettelsene som regjeringen la fram i statsbudsjettet hjelper lite for lavtlønnede og uformuende.

Helsefagarbeider Ivana Peric må fortsatt ha to jobber og ta ekstravakter i tillegg for å forsørge seg og sønnen Teodor. Skattelettelsene som regjeringen la fram i statsbudsjettet hjelper lite for lavtlønnede og uformuende.

Sidsel Hjelme

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

1.600 kroner mer å rutte med i året. Det ville vi alle fått ekstra i lommeboka om regjeringens skatteletter ble likt fordelt på fattig og rik. Men slik er det ikke. Halvparten av skattelettelsene går til de som har mest penger fra før. For eksempel vil Stein Erik Hagen alene få en skattelette på 3,1 millioner neste år ifølge VG.

Men langt fra alle har penger i banken eller på børsen.

Ivana Peric har en tøffere hverdag enn de fleste. Hun er helsefagarbeider med to deltidsjobber og stort lån, og enslig forsørger for Teodor på to og et halvt.

Små marginer

Hver måned har Ivana 25.000 kroner utbetalt. Når de faste utgiftene til avdrag og renter, strøm, telefon og barnehage er betalt, sitter Ivana igjen med ca 5.000 kroner som skal dekke mat og klær for henne selv og sønnen.

Med så små marginer hjelper det godt å ha et lyst syn på livet:

– Med tre-fire ekstravakter i måneden går det fint. Teodor får mye leker og klær i gaver fra familien, og det hjelper godt. Men uten ekstravakter og støtte fra familien hadde jeg aldri klart det

Må ha to jobber

Ivana er utdannet som sykepleier i hjemlandet Serbia. I Norge ikke sykepleierutdanningen godkjent. Her er Ivana helsefagarbeider. Et yrke der det er langt mellom heltidsjobbene, og der Ivana må ha to deltidsjobber for å få endene til å møtes.

– Hverdagen er hektisk. Jeg har 50 minutters reise hver vei til jobben i Bærum. Det er umulig å levere og hente i barnehagen, sier Ivana.

Hun har 80 prosent stilling på Eiksåsen MS-senter i Bærum og 20 prosent stilling i Bjerke bydel i Oslo. I tillegg tar hun tre-fire ekstravakter for å ha litt å gå på. Grunnlønna som helsefagarbeider vil gi henne en skattelette på 600 kroner neste år. Disse pengene kommer hun aldri til å få glede av fordi prisen for Teodors barnehageplass vil koste henne 1200 kroner mer neste år.

Ingen formue

Reduksjon i formuesskatten hjelper ikke helsefagarbeideren som har det vi gjerne kaller ”gjeld oppover ørene”.

– Jeg hadde flyttet tre ganger med Teodor før han fylte to, så jeg ville kjøpe leilighet for å få et mer stabilt liv. Tre ganger fikk jeg avslag på Husbankens startlån, men jeg fikk gjennomslag til slutt, smiler hun fornøyd.

I juni i år signerte hun kontrakten på sin første leilighet, en treroms på Teisen i Oslo. Samtidig signerte hun på lånedokumentene som viser en saldo på drøyt to millioner. Dermed kan hun bare drømme om gjeldfrie dager og netto, skattbar formue.

Ikke bekymret

– Er du bekymret for framtida?

– Nei, det er jeg ikke. En av grunnene til det er at jeg også har logopedutdanning fra Serbia, og regner med at jeg kan få en logopedjobb når jeg blir bedre i norsk. Dermed får jeg også bedre lønn.

– Jeg jobber hardt, føler meg sterk og tøff og finner alltid en løsning Bare jeg får bære frisk, så klarer jeg alt.

Annonse

Flere saker

Annonse