JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Enig med Russland

Norge og Russland er igjen blitt enige om hvordan regelverket mot utkast av fisk skal praktiseres i forvaltningen av felles bestander.

Enigheten kom etter en ekstraordinær sesjon i Den blandede norsk-russiske fiskerikommisjonen i Moskva onsdag og torsdag. Det ekstraordinære kommisjonsmøtet kom i stand etter at Norge i romjulen reserverte seg mot de nye utkastreglene som ble avtalt under den ordinære sesjonen i Kaliningrad i fjor høst.

Skepsis

I den opprinnelige avtalen var Norge og Russland enige om at det skulle være lov å dumpe fisk som ikke egner seg for mat. Dette ble oppfattet som et brudd på den strenge norske praktiseringen av totalforbudet mot utkast av fisk.

Både Kystvakten og statsadvokaten i Troms og Finnmark var svært skeptisk til de nye reglene der kontrollørene ble pålagt å skille mellom ødelagt og spiselig fisk. Av protokollen fra det ekstraordinære kommisjonsmøtet går det fram at Norge viste til at de nye bestemmelsene ikke «er mulig å benytte».

– Les også: Fra land til sjø

– Vi er enige om at utkast av fisk ikke er forenlig med en bærekraftig forvaltning. Vår utkastpolitikk og kontrollen med at utkast ikke skjer, vil fortsette som tidligere etter dette møtet, sier fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) i en pressemelding.

Norge og Russland er også enige om å arbeide videre for å harmonisere regelverket for utkast av fisk.

Kystvakten fornøyd

Kystvaktsjef Arild-Inge Skram sier seg fornøyd med utfallet av det ekstraordinære møtet i Moskva.

– Det betyr at vi kan fortsette å praktisere regelverket og utøve skjønn slik vi har gjort tidligere. Norge har nå reservert seg mot justeringen i utkastreglene. Vi er fornøyd med at vi nå har det samme ståstedet vi hadde før de ordinære forhandlingene, sier Skram til NTB.

Les også:

Norge og Russland har lang tradisjon for å bli enige i fiskeriforhandlingene. Det er første gang på over 30 år at en av partene har benyttet seg av retten til å reservere seg mot den opprinnelig undertegnede avtalen. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse