JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap bykser fram

Alle småpartiene er under 5 prosent, mens Ap fortsetter framgangen så sterkt at en ny rødgrønn regjering ikke kan utelukkes.

På den siste meningsmålingen til Norfakta i Nationen og Klassekampen går Arbeiderpartiet fram 2,4 prosentpoeng til 35,2 prosent.

Også SV går fram med 0,8 prosentpoeng til 4,7 prosent og kommer dermed over sperregrensa, mens Senterpartiet faller med 0,6 prosentpoeng til 4,4 prosent.

Om det var valg i dag, ville de tre rødgrønne partiene manglet bare fire mandater på flertall og dermed videreføring av regjeringen. I forrige måned lå de 22 mandater bak.

Småpartiene sliter

Målingen viser samtidig en konsolidering om de tre store partiene Ap, Høyre og Frp. Alle de fire småpartiene ligger for første gang samlet under 5 prosent, men likevel over sperregrensa.

Venstre faller 0,8 prosentpoeng til 4,6 prosent, og KrF går tilbake 1,2 prosentpoeng til 4,2 prosent.

Høyre taper 1,3 prosentpoeng og blir stående på 28,7 prosent, mens Frp har en svak framgang på 0,2 prosentpoeng til 15,5 prosent. Rødt går fram 0,1 prosentpoeng til 1,6 prosent.

Risikabelt

Statsminister Jens Stoltenberg jubler over den gode målingen, men valgforsker Anders Todal Jenssen har liten tro på en ny rødgrønn regjering. Han mener det er risikabelt når to av de tre regjeringspartiene ligger rett ved sperregrensa.

Han mener det er KrF blant de fire småpartiene som har mest potensial til å vokse siden de ligger på vippen og derfor er partiet alle vil beile til.

De fire småpartilederne derimot er ikke urolige og mener alle at de skal klare å øke oppslutningen fram mot valget neste år.

Krisen hjelper Ap

Valgforsker Bernt Aardal tror det er krisen i Europa som gir framgang for Arbeiderpartiet.

Sittende regjeringer blir ofte straffet av velgerne for alt som går galt, men får sjelden uttelling for det som går bra

– Her ser det ut til at Arbeiderpartiet klarer å slippe unna denne regelen. Forklaringen er nok at det går så det suser i Norge, samtidig som det er en stor økonomisk krise rett utenfor stuedøra vår, sier Aardal. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse