JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil hjelpe tolkene

Regjeringen vil hjelpe tolkene som jobber for de norske styrkene i Afghanistan. Tolkene lever i frykt, men har ikke fått noe tilbud om asyl i Norge.

– Vi har stor sympati for situasjonen disse menneskene er i, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen i Forsvarsdepartementet til VG Nett.

Ifølge avisa har flere av de 44 afghanske tolkene blitt utsatt for så grove trusler at de har valgt å si opp jobbene. Ingebrigtsen understreker at regjeringen er opptatt av å ikke bare holde Norges egne styrker trygge, men også dem som risikerer livet sammen med dem.

Flere stortingspolitikere reagerte fredag kraftig på saken, og hevdet at Norge risikerer å etterlate tolkene som skyteskiver for Taliban når de norske styrkene reiser hjem.

Ingen av tolkene har så langt fått tilbud om andre jobber, eller å komme til Norge den dagen de norske soldatene reiser hjem, men nå tyder altså mye på at regjeringen vil ordne opp i saken.

– Vi har vært i Afghanistan i ti år nå, og det er mye som blir vanskelig når vi skal trekke oss ut. Men denne saken ligger hjertet svært nært, og vi har allerede satt i gang et større arbeid for å finne ut hvordan denne situasjonen kan løses, sier Ingebrigtsen.

Forsvarsdepartementet, Utenriksdepartementet og Justisdepartementet jobber nå med å få full oversikt over saken.

– Jeg kan allerede si at det ikke er noen stengte dører her. Det er ingenting i lover eller regler som hindrer disse menneskene i å individuelt søke om beskyttelse, om de trenger denne. Men vi kan ikke bare åpne opp på generelt grunnlag heller. Det er et komplisert arbeid, sier Ingebrigtsen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse