JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever gransking av bombemål

Jan Egeland i Human Rights Watch krever at Norge gir innsyn i bombeangrep i Libya som kostet sivile livet og betaler erstatning til etterlatte.

Minst 60 sivile ble drept i løpet av fem ulike bombetokt som NATO-fly gjennomførte i Libya som rammet sivile.

Et av målene var bondegården til el-Hamedi-familien utenfor Tripoli, der bestefaren i familien er pensjonert general og tidligere medlem av oberst Muammar Gaddafis revolusjonsråd.

Bestefaren overlever, men hans 38 år gamle sønn Khaled al-Hamedi mister mange familiemedlemmer, blant dem sin gravide kone, en datter på fire år og en sønn på tre.

Erstatning

Angrepet er et av dem Europa-direktør i Human Rights Watch, Jan Egeland, nå krever at Norge og de andre involverte NATO-landene gransker. Han vil ha dem til å utlevere informasjon og betale erstatning til de etterlatte, skriver Aftenposten.

– Danskene bombet på samme tidspunkt i dette området, men det kan også være Norge som gjennomførte dette toktet, sier Egeland.

Han kritiserer Norge og de andre landene som deltok, for ikke å ville undersøke konsekvensene av bombeangrepene, noe han mener de er forpliktet til i henhold til folkeretten.

NATO gjennomførte 9.600 bombetokt mot Libya. Norske F-16-fly fløy 583 tokt og slapp 569 bomber.

Få sivile drept

Egeland sier at de russiske påstandene om at tusener av sivile ble drept, er feil. Så langt har HRW påvist at minst 60 sivile ble drept i fem angrep.

– Dette viser at NATO, som gjennomførte tusener av tokt, gikk langt for å unngå sivile tap. Da er det paradoksalt at NATO og Norge fortsatt opptrer som om man har noe å skjule, og ikke vil granske sivile tap og mulige lovbrudd, sier han.

Egeland viser til at Danmark har lovet å undersøke anklager om feilbombing der sivile ble drept, og HRW ber nå den norske regjeringen og de andre landene gjøre det samme.

Avviser erstatningsplikt

Forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) sier at stridsrelaterte hendelser ikke er underlagt erstatningsplikt etter folkeretten. Han understreker at norske fly bare engasjerte mål som var å anse som lovlige.

– Vi har ikke informasjon som tilsier at det bør iverksettes undersøkelser eller etterforskning. Dette gjøres normalt sett heller ikke for lovlige stridshandlinger, sier han.

Barth Eide sier videre at NATO hadde ansvaret for gjennomføringen av operasjon.

Han vil ikke kommentere om norske fly kan ha vært med på bombingen av al-Hamedis bondegård, og sier det generelt sett ville være feil å kommentere enkeltoppdrag.

– Les også: – Libya var unntaket

(ANB-NTB)

Annonse
Annonse