JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bekymret over ledig ungdom

LO-leder Roar Flåthen er bekymret over økende arbeidsledighet blant ungdom.

kjell.werner@anb.no

– Det skremmer. Vi må ha et våkent øye mot ungdomsledigheten som er sterkt økende, sier Roar Flåthen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

LO-lederen vil bruke 1. mai-talen på Youngstorget i Oslo til å sette ungdomsledigheten på den politiske og faglige dagsorden.

– 40 prosent av spansk ungdom er uten arbeid, mens den generelle arbeidsledigheten i landet snart er på 20 prosent. Det må ropes varsku både internasjonalt og nasjonalt. Frustrerte og sinte ungdommer er ikke spesielt bra for samfunnet. Her kan ekstreme krefter få grobunn, sier Flåthen.

Også i Norge

LO-lederen viser til at åtte prosent av norsk ungdom er arbeidsledig. I Norge er den generelle ledigheten på rundt tre prosent.

– Vi ser altså de samme trekkene i Norge, selv om vi jo er bedre stilt enn andre land, sier han.

– Les også kommentaren: 1. mai i motvind

Flåthen peker på at finanskrisen nå har utviklet seg til en sysselsettingskrise.

– Nå kommer regningen i form av stor arbeidsledighet. Dette er noe fagbevegelsen må ta alvorlig. Hvis ledigheten biter seg fast på et høyt nivå er det fare for sosial uro. Det bekymrer når vi får hele årskull som samfunnet ikke har bruk for. Vi kan få en uro som kan komme til å koste samfunnet dyrt, sier LO-lederen.

Økonomisk frihet

– Det er viktig å bruke Norges økonomiske handlekraft til å understøtte arbeidslinjen både i revidert budsjett nå før sommeren og i statsbudsjett for 2011. Samtidig forstår vi at regjeringen må holde igjen på bruken av oljepenger, sier Flåthen.

– Når det gjelder ungdommen kjemper LO for lærlingplasser og så harvi tatt til orde for å gi lærlinger to års løp i skolen. I tillegg var det riktig å øke antall studieplasser for å møte finanskrisen. Og så har vi ungdomsgarantien som skal sikre ungdom arbeid eller utdanning, sier LO-lederen.

Han er også bekymret over at så vidt mange unge blir uføretrygdet.

Skape inntekter

Flåthen mener svaret er både enkelt og vanskelig.

– Vi må ha en politikk for arbeid og sysselsetting. Og så må vi minne hverandre om at vi må skape inntektene før vi kan fordele dem. Jeg synes ungdomsorganisasjonene internasjonalt og nasjonalt bør ha et sterkere fokus på ungdomsledighet, næringsvirksomhet og næringsutvikling.

– Det er viktig å ha en god balanse mellom industri, privat tjenesteyting og offentlig sektor. Dette er tre sektorer som trenger hverandre. Blir det for mye av det ene, så blir det negativt, sier han.

– Er nordmenn flest for navlebeskuende?

– Det vil være farlig for oss å tenke at dette gjelder ikke oss, men bare de andre. Åtte prosent ledighet blant norsk ungdom er et høyt tall. Vi har bruk for å få flere hender i arbeid, sier Roar Flåthen. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse