JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Advarer kommunene

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) advarer Kommune-Norge mot å tro at offentlig sektor kan fortsette å vokse i samme tempo som de siste sju årene.

De dramatiske kuttene som flere land rundt oss nå tvinges til å gjennomføre i offentlig sektor, er en av grunnene til at det ikke kan tas for gitt at veksten her hjemme kan fortsette uendret, sa statsministeren i sin hilsningstale til kommunepolitikere samlet til KS-ting i Oslo tirsdag.

Norske kommuner har opplevd en historisk sterk vekst de siste seks-sju årene. Også inntektsveksten har vært historisk sterk, ifølge Stoltenberg.

– Likevel hører jeg sukk fra kommuner over at pengene er borte. De er ikke borte. Var de det, ville det vært en sak for Riksrevisjonen. Nei, pengene er brukt til lønninger, sa statsministeren som minnet om at det er ansatt 46.000 flere årsverk i kommunesektoren siden 2005. Det har gitt kommunene rom for å sysselsette 70.000 flere i samme periode når deltidsansettelser regnes med.

– Ikke et øyeblikk

– Ikke et øyeblikk må vi tro at det er selvfølgelig at veksten kan fortsette slik, selv om det stadig er uløste oppgaver, sa Stoltenberg. Han minnet om at et lønnsomt privat næringsliv, altså en sterk privat sektor, samt balanse mellom privat og offentlig sektor, er hovedforutsetningen for å kunne bygge ut offentlig sektor videre.

– Her hjemme hender det vi hører ordet krise brukt til tross for veksten i kommunesektoren, bemerket statsministeren, som viste til kuttene som nå er under gjennomføring i europeiske land, der 490.000 stillinger skal bort i offentlig sektor i Storbritannia og 150.000 i Nederland.

Uten navns nevnelse

Uten å nevne navn forsøkte han å gjendrive argumentasjonen til Høyre-leder Erna Solberg som nylig trakk fram Sverige som et eksempel på hvordan Norge bør innrette sin økonomiske politikk. Høyre-lederen er sterkt kritisk til måten de rød-grønne bruker oljeinntektene på og anklager Stoltenberg-regjeringen for å ha en feilaktig analyse av hva Norge risikerer dersom gjeldskrisen i europeiske land også rammer oss.

Sverige derimot, som styres av Høyres søsterparti, har ført en politikk som har gitt over hundre tusen flere arbeidsplasser i privat sektor etter finanskrisen i 2008, ifølge Solberg. Her hjemme har veksten kommet i offentlig sektor.

Men statsministeren mener det ikke er noen grunn for Norge til å kopiere svenskene.

– Sysselsettingsveksten har vært høyere i Norge, både i offentlig og privat sektor og dermed totalt. Jeg heier heller på Norge, sa Stoltenberg.

Digitale løsninger

Statsministeren rettet en sterk oppfordring til kommunesektoren om å bli flinkere til å ta i bruk nye digitale løsninger.

– Sammenlignet med enkelte andre land, blant dem Danmark, ligger vi langt etter, sa Stoltenberg. Han mener potensialet for å frigjøre arbeidskraft og dermed kunne bruke mer midler på andre fornuftige formål, er stort ved å ta i bruk nye digitale løsninger.

– Utfordringen er at denne satsingen ikke er samordnet. Dette er et område som roper på handling og koordinering, sa Stoltenberg, og la til at dette arbeidet må foregå på tvers av kommunegrensene og mellom kommunene og staten.

– Dette er noe regjeringen jobber med, sa han. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse