JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Belønner rask varsling

Et utvalg foreslår at ansatte slipper straff hvis de varsler om prissamarbeid, anbudsfiksing eller markedsdeling der arbeidsgiver oppfyller kravene for amnesti.

Det regjeringsoppnevnte utvalget, ledet av professor Erling Hjelmeng, vil ha mer intern varsling og større åpenhet fra ansatte om ulovlig samarbeid mellom selskaper.

I en utredning om en mer effektiv konkurranselov går et forslag ut på at både straffansvar og foretakstraff bortfaller dersom man er først ute med å melde fra til Konkurransetilsynet om et ulovlig samarbeid bedriften er involvert i, og deretter samarbeider med tilsynet i den videre saksbehandlingen.

– Vi mener at dette forslaget kan bety at Konkurransetilsynet får flere og bedre opplysninger om foretak som har brutt loven, sier Hjelmeng til NTB.

Må legge fram bevis

Slik reglene fungerer etter den forrige revisjonen for seks år siden kan Konkurransetilsynet gi hel lempning (amnesti) fra overtredelsesgebyr til bedrifter som selv melder fra om ulovlig samarbeid, eller delvis lempning til bedrifter som framlegger bevis som vesentlig styrker tilsynets mulighet til å bevise et ulovlig samarbeid.

Konkurransetilsynet anmelder normalt ikke enkeltpersoner som er ansatt i en bedrift som oppfyller vilkårene for hel eller delvis lempning for det samme forholdet som bedriften søker om lempning for.

Tilpasset EU

Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud fikk overrakt de nye forslagene fra konkurranselovutvalget i Oslo tirsdag. Hun mener det stadig er behov for forbedring og forenkling av loven.

– Vi trenger en konkurranselov som er mer effektiv og tilpasset EU-regelverket, sier Aasrud.

– Les også: Innrømmet ulovlig prissamarbeid

Utvalget foreslår også omfattende endringer i regelverket for foretakssammenslutninger. På det området har terskelverdiene vært for lave, mener utvalget.

– Vi går nå inn på linje med Sverige og Danmark når det gjelder meldeplikt. Det vil gi en reduksjon i antall meldinger på rundt 70 prosent, anslår Hjelmeng. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse