JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takker Holmås for kampen

Audun Lysbakken blir ny leder i SV etter at Heikki Holmås trakk sitt kandidatur tirsdag.

- Takk til Heikki, som setter partiet først, sier Lysbakken,

Heikki Holmås kunngjorde på en pressekonferanse i Stortingets vandrehall tirsdag kveld at han trekker seg som kandidat til ledervervet i Sosialistisk Venstreparti. Dermed er det klart at det blir 34 år gamle Audun Lysbakken - som er eneste gjenstående kandidat - som skal overta når Kristin Halvorsen trekker seg etter 15 år i ledervervet.

– Heikki viser at han setter partiet først, ved å gi seg når han nå mener at resultatet er gitt. Det gir oss muligheten til å bruke alle krefter framover på å skape entusiasme og på å gjenreise SV, sier Lysbakken til NTB.

Da Kristin Halvorsen på valgnatta i september i fjor kunngjorde sin avgang, hadde nok den avtroppende SV-lederen et håp om at tiden fram mot valget av ny partileder skulle revitalisere et skadeskutt parti. Det tror også Lysbakken, som takker Holmås for å ha bidratt til en mest åpne ledervalgkampen i et norsk parti noen gang.

– Les også: Krever flere svar

– Etter å ha talt opp stemmene etter helgens årsmøter i fylkeslagene, har jeg tatt inn over meg at jeg hadde stor støtte, men at Lysbakken hadde enda større støtte. Jeg har derfor valgt å trekke mitt kandidatur, sier Holmås til NTB.

Holmås anslår etter to påfølgende helger med årsmøter i en rekke fylkeslag at han ligger an til å få støtte fra omtrent 40 prosent av delegatene til landsmøtet 11. mars og at Lysbakken blir støttet av de resterende 60 prosentene.

Både Lysbakken (34), Holmås (39) og andre nestleder og parlamentarisk leder Bård Vegar Solhjell (39) stilte som kandidater til ledervervet etter at Kristin Halvorsen varslet sin avgang Solhjell trakk sitt kandidatur i slutten av september.

Flertallet i SVs valgkomité innstilte i slutten av januar Lysbakken som ny partileder. I forrige uke ble det dessuten klart at Inga Marte Thorkildsen (35) blir innstilt som ny nestleder i partiet.

– Les også: Feminist inn i SV-ledelsen

Både Lysbakken og Holmås svarer kategorisk benektende på spørsmål om den langvarige prosessen med å peke ut ny leder har skadet partiet. Analytikere og enkelte partifolk har ment at regjeringsslitasje og et slags maktvakuum i påvente av ny leder har vært skyld i at SV på de siste meningsmålingene har ligget rundt sperregrensen til Stortinget.

– En naturlig konsekvens av et dårlig kommunevalg, sier Lysbakken.

Holmås avviser at han av hensyn til partiet skulle ha trukket seg tidligere og mener den svært offentlige valgkampen har bidratt til å skape oppmerksomhet om den som blir SVs nye leder.

– Verken Audun eller jeg var i nærheten av å ha et like kjent SV-ansikt som Kristin Halvorsen. Dessuten har denne prosessen skapt en diskusjon om SVs videre veivalg og hvilke politiske saker vi skal profilere oss på som vi ellers ikke ville ha hatt, sier han. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse