JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ingen fredsbevarende styrker til Syria nå

Først når kampene i Syria er over, kan det bli aktuelt å sende inn fredsbevarende styrker, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Jeg kan ikke se at forholdene ligger til rette for at dette kan gjennomføres nå, sier Støre til NTB.

Han legger seg dermed på samme linje som Storbritannia, USA og flere andre vestlige land. Inntil videre er ingen av dem villige til å følge oppfordringen fra Den arabiske liga, som i helgen foreslo å sende FN-styrker til Syria.

Heller ikke Russland ønsker å satse på fredsbevarende styrker før det er en fred å bevare. Tidligere har de vestlige landene kritisert russerne for ikke å legge nok press på det syriske regimet.

Frykter opptrapping

Noe av skepsisen mot å sende FN-styrker til Syria skyldes frykt for at utenlandske soldater kan forverre den kompliserte konflikten i landet.

– Jeg tror en våpenhvile vil være en veldig viktig forutsetning for at dette kan gjennomføres uten en betydelig fare for opptrapping, sa Støre etter at han tirsdag hadde holdt sin utenrikspolitiske redegjørelse i Stortinget.

I redegjørelsen nevnte utenriksministeren at det er foreslått å opprette en ny vennegruppe for Syria. Forslaget fra Tunisia er ferskt, og det er foreløpig ikke bestemt hva gruppen konkret skal bidra med. Men Støre understreket at den må ta utgangspunkt i Den arabiske ligas fredsplan, som tar til orde for et fredelig maktskifte i Syria.

Tydelig signal

Lederen for utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Ine Marie Eriksen Søreide (H), mener regjeringen bør trekke ut alle ansatte fra den norske ambassaden i Syria for å sende et tydelig signal til regimet.

– Det kommer til et punkt hvor man må vurdere om det er mer nyttig å sende et kraftfullt politisk signal enn å ha en eller to personer på ambassaden, sa Eriksen Søreide tirsdag.

– Bør presse Russland

Høyre-politikeren mener også at Norge bør forsøke å påvirke Russland til å endre sin holdning til Syria-konflikten.

Selv om russerne er på linje med de vestlige landene når det gjelder fredsbevarende styrker, har regjeringen i Moskva tidligere vært med på å stanse et forslag i FNs sikkerhetsråd som krevde at den syriske presidenten Bashar al-Assad går av. Vestlige og arabiske land støttet forslaget.

Støre avviste kritikken og insisterte på at ambassaden er spesielt viktig nå som Syria er i krise. Han forsikret at Norge diskuterer Syria med Russland, men stilte seg tvilende til om norske myndigheter vil klare å påvirke russernes Midtøsten-politikk i særlig grad.

Protestene mot myndighetene i Syria begynte i mars i fjor. Regjeringen i landet beskyldes for grove overgrep mot sivile, og ifølge FN er rundt 5.400 mennesker blitt drept. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse