JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha flere norske bedrifter i Afrika

Utviklingsminister Erik Solheim (SV) vil at flere norske bedrifter skal satse i fattige land og lover drahjelp fra myndighetene.

– Privat næringsutvikling er helt avgjørende for å skape mer vekst og mindre fattigdom, sier Solheim.

Tirsdag deltok han og nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) på den årlige bistandskonferansen for næringslivet, «Fra bistand til business», i regi av NHO og Innovasjon Norge. Konferansen er den 20. i rekken.

– Å snakke om bistand eller business er en falsk problemstilling. Jeg sier ja takk, begge deler, sa Solheim til en meget vennligstemt forsamling der både næringslivet, myndigheter og en rekke organisasjoner var representert.

Ny epoke

De økonomiske utsiktene i de vestlige delene av verden ser ut til å ha stoppet opp. Det er i Asia og ikke minst i Afrika at mulighetene ligger. Flere av de sterkest voksende økonomiene i verden befinner seg på det som etter hvert har fått kallenavnet «håpets kontinent».

Landene her vil bli stadig viktigere for norske bedrifter framover, mener Solheim, som vil ha tettere kobling mellom politikk og profitt.

– Vi står foran en ny tidsepoke, der særlig Afrika og Asia kommer til å vokse. Her er det store muligheter for norsk næringsliv, fastslår Solheim, og får støtte fra statsrådskollega Trond Giske.

– Vi har sett en veldig forskyvning av tyngdepunktet i verdensøkonomien, som flytter seg østover og sørover langt raskere enn vi trodde. Norge må være til stede i disse landene, sier Giske.

Innen næringslivet er det en økende interesse for å satse i Afrika. Ifølge sjefen for det statlige investeringsfondet Norfund, Kjell Roland, som har investert i Afrika i en årrekke tar stadig flere norske bedrifter kontakt for å søke råd.

– Vi har en Afrika-bølge, konstaterer han.

Ingen subsidiering

Solheim har tidligere fått kritikk for å ta store ord i munnen mens han samtidig har kuttet ned på støtten til næringslivet i bistandsbudsjettet. Nå varsler han at han vil bruke mer av bistandsbudsjettet til å støtte opp om næringsrettet utvikling som skaper arbeidsplasser i fattige land.

– Vi har tidligere prøvd å nagle Solheim til veggen. Nå ser det ut til at han har hørt på oss, sier Espen Søylen, som leder avdelingen for internasjonalisering og samfunnsøkonomi i NHO.

Til NTB sier utviklingsministeren at pengestøtte til bedriftene er mindre viktig.

– Det er et blindspor å fokusere på små bistandsprogrammer. Det viktige er at bedriftene tror på seg selv. Det vi ikke skal gjøre, er å gi norske selskaper masse subsidier for å investere i Afrika, slår Solheim fast.

Ta risiko

Samtidig vil norske myndigheter bidra til å skape bedre rammebetingelser for bedriftene og ta litt av investeringsrisikoen.

– Det kan være snakk om opptil 20 prosent, sier Solheim til NTB.

Blant annet har Norfund (statens investeringsfond for næringsvirksomhet i utviklingsland) fått tilført ny kapital, mens ambassadene har fått opplæring i å tenke næringsrettet.

Norske myndigheter kan også bidra med politiske kontakter, å være døråpner i utviklingslandene for bedrifter som vil investere.

– Den fundamentale forskjellen er denne: Du kan drive business i Norge uten å kjenne navnet til Jens Stoltenberg. Det er veldig vanskelig i de fleste landene i Afrika, sier Solheim.

I tillegg forhandler Norge og EFTA om frihandelsavtaler med en lang rekke land, blant dem India, Russland, Thailand, og Vietnam.

– Jeg tror vi aldri før har hatt så mange prosesser på en gang, sier Giske. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse