JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lover et tøffere SV

Påtroppende leder i Sosialistisk Venstreparti, Audun Lysbakken, lover et tøft, men konstruktivt SV under hans ledelse.

34 år gamle Audun Lysbakken fra Bergen blir valgt til leder i SV på partiets landsmøte 10. mars.

Han lover at partiet nå vil markere seg bredt.

– Vi kommer til å være veldig hissige på å markere oss i den politiske debatten på enda flere områder enn før. Jeg er sterk i troen på at det vil gi valgseier i 2013. Jeg skal være veldig tydelig på kjente saker som barn og unge. Men jeg har også en ambisjon om å erobre mer plass i viktige debatter som arbeidsliv og helse og omsorg, sier han til Dagsavisen.

Lysbakken mener at SV har gjort seg for avhengig av noen få saker.

– Nå skal vi gå bredere ut. Tøff, men konstruktiv. Det er min holdning, sier han.

Finne løsninger

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er ikke skremt av tanken på et tøffere SV.

– Vi er tre partier som har sittet sammen snart sju år i regjering og som er enige om de viktigste tingene. Så er det noen saker der vi har ulike meninger. Noen ganger er det store saker. Da setter vi oss ned og så finner vi løsninger. Det har vi klart før, og det skal vi klare også fremover, sa han under et møte med pressen etter den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag.

Dyktig og skikkelig

Lysbakken beskriver forholdet til de to andre regjeringspartiene som «veldig godt» og sier at han er «sterk tilhenger av det».

– Det gode utgangspunktet er at hvis SV ikke reiser seg fra resultatet fra kommunevalget, så blir det ikke noe rødgrønt samarbeid, legger han til.

Stoltenberg sier at han har et veldig godt forhold til Lysbakken.

– Han er en dyktig og veldig skikkelig politiker som jeg har stor respekt for. Så skal vi vente til valget på SV-landsmøtet er gjennomført før vi gratulerer, men da skal jeg stå først i køen, sier statsministeren.

Samle partiet

Etter at det tirsdag kveld ble klart at Heikki Holmås trakk seg fra ledervalgkampen i SV, sier Lysbakken at det gir partiet muligheter til å samle kreftene:

– Jeg vil takke Heikki Holmås for at han setter SV først og nå gir oss muligheten til å bruke alle krefter på å samle partiet om en ambisiøs plan for gjenreisning. Etter 10. mars vil vi få se et SV som kommer til å gå for fullt med ny entusiasme og ny energi etter at det har vært «litt flatt batteri» etter valget i høst, sier han.

Halvorsen: - Ryddig

SV-leder Kristin Halvorsen varslet at hun takket for seg etter nederlaget ved kommunevalget i fjor da SV fikk historisk lave 4,1 prosents oppslutning. Halvorsen har vært leder i SV i snart 14 år.

Det var ryddig av Holmås å trekke seg, mener Halvorsen.

– Han har stor støtte, men Auduns støtte er større, sier den avtroppende partilederen til NRK.

Hun har lagt vekt på ikke å legge seg opp i diskusjonen rundt valget av ny partileder.

– Det er fordi en ny SV-leder må fortjene sin tillit fra partiet og ikke utpekes av en avgått leder, sier Halvorsen. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse