JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mer å rutte med

Vi hadde fire prosent mer å rutte med i fjor enn året før.

morten.hansen@lomedia.no

Den disponible inntekten i fjor økte med 5,4 prosent, opplyser Statistisk sentralbyrå (SSB). Justerer man for prisveksten var den reelle økningen på 4 prosent.

Utbetalinger av pensjoner og stønader fra offentlig forvaltning gikk opp med 6,2 prosent fra 2010 til 2011.

Justert for prisvekst bidro økningen i pensjoner og stønader isolert sett til å trekke opp veksten i disponibel realinntekt med 1,5 prosentpoeng. Det er særlig økningen i alderspensjonene som bidrar til oppgangen.

Sparer mer

Også formuesinntektene, som hovedsakelig består av renteinntekter og mottatt aksjeutbytte, gikk opp med snaut 15 prosent i fjor. Denne oppgangen skyldes både økte renteinntekter og høyere aksjeutbytte.

Selv om vi fikk mer å rutte med, gikk ikke all økningen til forbruk. I fjor var sparingen på om lag 98 milliarder kroner. Det er i drøyt 27 milliarder mer enn i 2010.

Sparingens andel av disponibel inntekt, er foreløpig beregnet til 8,2 prosent for 2011. Året før var den på 6,3 prosent i 2010.

Annonse
Annonse