JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trues av sperregrensen

Hele fire partier ligger for tiden under 5 prosent på enkelte meningsmålinger.

Valgforsker Bernt Aardal tror sperregrensen får stor innflytelse på neste års valg.

– Det er ikke valg ennå, men det er lenge siden så mange partier har ligget farlig nær sperregrensen, sier valgforsker ved Universitetet i Oslo, Bernt Aardal, til Stavanger Aftenblad.

– LES OGSÅ: Får flertall med KrF

Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre har alle hatt målinger under 5 prosent i det siste. På februarmålingen til Norfakta fikk Venstre 4,6 prosent, SV 4,7 prosent, Sp 4,4 prosent og KrF på 4,2 prosent. Ifølge Nationen har ikke småpartiene ligget så lavt samtidig siden desember 2010.

– Dette kan fort påvirke det kommende valget, sier Aardal, som tror det kan virke mobiliserende på velgerne at mange av partier risikerer å havne under grensen.

– Det er tenkelig at velgere stemmer på disse partiene for å beholde dem på Stortinget. Det har vi sett eksempler på tidligere. Det er for eksempel lett å tenke seg at de rødgrønne vil ha flertall bare dersom Sp og SV kommer over sperregrensen.

– Da kan det tenkes at Ap vil miste stemmer til disse partiene av taktiske årsaker, sier Aardal.

– LES OGSÅ: Ap bykser fram

I Norge har det vært en sperregrense på 4 prosent siden 1989 - uten denne oppslutningen får ikke partiene tilgang på de 19 utjevningsmandatene.

– Ordningen er definert i Grunnloven, og det er en lang prosess å endre, sier Aardal, som minner om at de fleste land har ordninger med sperregrenser, og at den norske modellen ikke er spesielt streng. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse