JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forventer tøffe tak

Vekterne har engasjert seg i årets tariffoppgjør. Lista med krav som tariffrådet for vakt har behandlet er på 63 sider. Tariffrådet forventer tøffe forhandlinger.

ane.borrud@lomedia.no

– Når vi går igjennom kravene, så ser vi at det er de samme kravene som går igjen: Økt minstelønnsgaranti, økte ubekvemstillegg, økt fagbrevtillegg og økt overtidsbetaling, sier Janita Blomvik.

Både hun og Terje Mikkelsen, tror at vårens forhandlinger blir tøffe.

– Det er stor sjanse for at det blir konflikt hvis arbeidsgiverne viser samme holdning. Nå har de jo hatt sjansen ved de ekstraordinære forhandlingene, men vi ligger fortsatt på 85 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, sier Mikkelsen.

Føler seg lurt

For to år siden streiket vekterne for første gang på egen overenskomst. Kravet var en økning i minstelønnsgarantien.

– Arbeidsgiverne viste ingen vilje til å gi oss økning i garantibestemmelsene. Det hjelper ikke å øke kronetillegget, når alle andre får enda mer i kronetillegg, sier Mikkelsen.

– Under meglingen i 2010 sa dere nei til 1,50 ekstra i 2011, 3 kroner ekstra i 2012 og 5 kroner i 2013, men ja til 2 kroner i 2011, 3,50 i 2012 og 5 kroner i 2013. Hvorfor?

– I det siste utkastet var det med en formulering om at beløpene var forhandlingsbare. Det var den formuleringen som reelt sett gjorde at vi avsluttet streiken, sier Blomvik.

Nå føler vekterne seg lurt. Verken ved de ekstraordinære forhandlingene i fjor eller i år fikk de noe mer enn beløpet som var garantert.

– At vi ikke har fått noe ekstra i de ekstraordinære forhandlingene gjør det mye vanskeligere. Sjansen for en ny konflikt er ikke mindre, for å si det sånn, kommenterer Mikkelsen.

Latterlige tilbud

Under årets ekstraordinære forhandlinger ville Arbeidsmandsforbundet at vekterne som hadde jobbet mer enn fem år i bransjen skulle få økt kronetillegg. NHO Service ville gi vektere som jobber tredje året i bransjen én krone mer i timen. I tillegg kom NHO Service med tilbud om å øke tjenestegrensetillegget på alarm i egen regi med 150 kroner, fra 1.350 kroner til 1.500 kroner.

– Dette er bare latterlig, sier Blomvik.

– Hvis vi fordeler ut tilbudet på alle vekterne, vil det gi om lag 15 øre ekstra i timen per vekter. Det er under 100 vektere her i landet som jobber på alarm i egen regi. Dette er bare taktikkeri, mener Mikkelsen.

– Hvor viktige er egentlig protokollene fra 2010 og de ekstraordinære forhandlingene for vårens tariffoppgjør?

– De er kjempeviktige. Nå har vi de viktigste dokumentene vi noen gang har hatt i vekterbransjen. Da vi var hos Riksmeklingsmannen i 2010 fikk vi beskjed om at vi bare kom med påstander om at arbeidsgiverne ikke hadde forhandlingsvilje. Nå har vi dokumentasjon, slår Blomvik fast.

– Men dere har sagt nei til å øke tjenestetillegget for noen grupper?

– Det er ikke noe vanskelig å forklare. Det er grunnlønna vi vil ha opp. Å skille ut alarm i egen regi og gi dem 150 kroner ekstra i måneden har ikke noen betydning for snittlønna i vekterbransjen. Vi vil ha en reell heving av lønnsnivået, sier Blomvik.

– Så hva blir de viktigste kravene til årets lønnsoppgjør?

– Det er det samme kravet som for to år siden. Øke minstelønnsgarantien. Og vi har refleksvestene klare, avslutter Mikkelsen.

Annonse
Annonse