JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kan stanse klimaforlik

Fremskrittspartiets krav om at alle klimakutt skal tas i utlandet kan føre til at partiet igjen blir stående utenfor et klimaforlik i Stortinget.

Høyres klimapolitiske talsmann Nikolai Astrup vil ha Frp med på et nytt og bredere klimaforlik i Stortinget. Frps klimapolitiske talsmann Per-Willy Amundsen sier partiet er villig til å bli med på nytt forlik, men stiller klare krav om at alle klimakuttene skal tas utenlands.

– Vi vil ikke gå med på tiltak som skader norsk næringsliv, norske arbeidsplasser og norsk industri. Kuttene må tas utenlands, der de har størst effekt, sier Amundsen.

Og legger til at han mener Norge ikke kan drive med selvskading når ingen andre land i verden vil være med på å ta klimakutt.

– LES OGSÅ: Ikke så opptatt av klimaendringer

Høyres Nikolai Astrup frykter at regjeringens stadige utsettelser av klimameldingen gjør målene fra klimaforliket umulige å oppfylle. Det baner vei for et nytt forlik i Stortinget, mener han.

– Frp er enige i 99 prosent av klimaforliket. Det har ingen hensikt å holde dem utenfor et nytt forlik, sier Høyres Nikolai Astrup til Klassekampen.

– Når vi skal forhandle om et nytt klimaforlik vil vi forhandle også med Fremskrittspartiet. Så får heller Frp ekskludere seg selv hvis de mener at de ikke kan være med.

– LES OGSÅ: Elever vant miljøpris

Frp var det eneste partiet på Stortinget som i 2008 ikke var med på klimaforliket. Regjeringspartiene, KrF, Venstre og Høyre slår der fast at Norge skal kutte 30 prosent i klimagassutslippene innen 2030 og ta to tredeler av kuttene hjemme.

Astrup mener at det er en fordel at et nytt klimaforlik er bredt forankret i Stortinget.

– Vi må ha en klimapolitikk som overlever skiftende regjeringer, slik at vi ikke får stadige omkamper. Det vil føre til at rammevilkårene for industrien og næringslivet blir lite forutsigbare, sier han. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse