JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EU-dom slo ut norsk tariffavtale

I tariffavtalen for piloter er aldersgrensa satt til 60 år, men en dom i EU-domstolen skyver denne bestemmelsen til side.

torgny.hasaas@lomedia.no

Sist tirsdag fastslo Høyesterett at EU-direktivene går foran en norsk tariffavtale. Ti flygere i CHC Helikopter Service har krevd at de skal kunne fortsette å fly selv etter at de har fylt 60 år. I tariffavtalen mellom Norsk Flygerforbund og luftfartsselskapene er det slått fast at aldersgrensa skal være 60 år.

Høyesterett viser til den såkalte Prigge-dommen. De tre Lufthansa-flygerne Reinhard Prigge, Michael Fromm and Volker Lambach gikk til sak mot arbeidsgiveren for å kunne arbeide lenger enn 60 år som flyver. De fikk medhold i EU-domstolen som viste til direktivet om likebehandling i arbeidslivet. (2000/78).

Ingen endring

Direktivet ble innført som en del av norsk lov da arbeidsmiljøloven ble endret i 2004. Da lovte Regjeringa at gjennomføringen av direktivet ikke ville endre rettstilstanden.

I forarbeidene til lovendringene skrev Departementet: «Departementet legger imidlertid til grunn at en innføring av et forbud mot forskjellsbehandling på grunn av alder ikke skal rokke ved dagens rettstilstand. Forbudet mot aldersdiskriminering er således ikke ment å innebære et forbud mot å innføre eller opprettholde bestemmelser og avtaleklausuler som fastsetter en bestemt avgangsalder.»

Høyesterett har tidligere slått fast at arbeidsmiljølovens regler skal tolkes slik at de er forenlige med EU-direktivet om likebehandling i arbeidslivet.

– Dette viser hvordan systemet virker, hvordan EU-retten skyver til side nasjonale tariffavtaler og regler, sier nestleder i Transportarbeiderforbundet Lars Morten Johnsen. Han kobler dette mot vikarbyrådirektivet og hvordan EF-domstolen dømte i saken om allmenngjøring.

– Vi har ingen garanti og dette viser at vi er nødt til å ha vårt eget regime og bruke reservasjonsretten i forbindelse med vikarbyrådirektivet.

Tett knyttet til EU

– Høyesteretts siste avgjørelse medfører, etter min oppfatning, et kraftig skritt bort fra tidligere høyesterettspraksis og avgjørelsen vil trolig medføre nye rettssaker om gyldigheten av særaldersgrenser og bedriftsfastsatte aldersgrenser, skriver advokat Erik Råd Herlofsen i en kommentar på nettsiden seniorpolitikk.no

– Høyesteretts dom viser hvor tett vi er knyttet til rettsutviklingen i Europa, skriver advokat Nicolay Skarning i et innlegg på nettstedet Ny meninger.

Skarning er advokat for Norsk Flygerforbund som kjemper for å beholde 60-årsaldersgrense for flygere.

– Norge har ingen dommer i EU-domstolen, selv om dommene har stor betydning for oss. Vi har heller ingen representanter i EUs lovgivende forsamlinger, selv om EUs direktiver og forordninger forandrer vårt samfunn og arbeidsliv. Dette skaper stadige spenninger og utfordringer. Den seneste debatten om bruk av reservasjonsretten kan tyde på at folk begynner å ta inn over seg hvilken situasjon vi er i, skriver Skarning videre.

– LO ønsker ikke å uttale seg om dommen før vi har sett nøyere på den. Dommen reiser også problemstiller knyttet til tariffavtalens betydning, som må sees nærmere på, sier Trine Lise Sundnes.

Annonse
Annonse