JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frp skuffet over Johnsen

Frp er skuffet over finansministeren, som ikke har konkrete bidrag fra staten i lønnsoppgjøret.

kjell.werner@anb.no

– Det er bra at Ap uttrykker bekymring for konkurranseevnen til norsk næringsliv. Men Ap skaper en falsk trygghet når finanspolitikeren Torgeir Micaelsen lover at myndighetene skal bidra, mens finansministeren ikke nevner et eneste mulig tiltak, sier stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen (Frp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann tok opp lønnsoppgjøret som tema i Stortingets spørretime sist onsdag. Ketil Solvik-Olsen viste til at Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann har lovet at staten vil bidra til et moderat lønnsoppgjør, men finansminister Sigbjørn Johnsen kunne ikke vise til noen nye konkrete virkemidler.

Delte erfaringer

– Lønnsoppgjøret er partenes ansvar, svarte Johnsen og viste til at regjeringen støtter opp gjennom en forsvarlig budsjettpolitikk.

Finansministeren viste til at det ble forsøkt med såkalte kombinerte lønnsoppgjør på slutten av 70-tallet der staten bidro med skattelettelser.

– I ettertid ser en at erfaringene med det var mildt sagt delte, konkluderte finansministeren.

Ny situasjon

Ketil Solvik-Olsen er uenig i at statsbudsjettet legger til rette for et moderat lønnsoppgjør.

– Statsbudsjettet for 2012 ble laget da de økonomiske pilene pekte opp. I budsjettet forventet regjeringen en lønnsvekst på rundt 4 prosent. Da blir det tomt prat når finansministeren sier budsjettet er myndighetenes bidrag til et moderat lønnsoppgjør. Siden budsjettet ble fremlagt i oktober, har pilene pekt ned. Reallønnen i flere land blir nå redusert. Budsjettet er åpenbart ikke laget for et moderat lønnsoppgjør i Norge. Derfor må det komme nye tiltak dersom det skal være troverdig at myndighetene vil bidra, sier Frp-talsmannen.

Likelønn

Frp mener regjeringen bør vurdere skattelettelser og kompetansetiltak som bidrag for et moderat lønnsoppgjør.

– Regjeringen lover å bidra til et moderat lønnsoppgjør, men har ingen ting nytt å bringe inn i forhandlingene. Derfor fremmer Frp nå forslag i Stortinget om at regjeringen må fremme tiltak som bidrar til et moderat lønnsoppgjør, sier Solvik-Olsen.

– Selv om vi prioriterer skattekutt, så er jeg åpen for at også kompetansetiltak, likelønnspott og lignende kan være vel så gode tiltak for arbeidstakerne. Jeg er derfor glad for alle innspill fra partene og fra de andre partiene, sier Frp-representanten.

Konkurranse

– Kompetansetiltak fremstår som et viktig tiltak uavhengig av lønnsoppgjør. Under den borgerlige regjeringen hadde økonomien en produktivitetsvekt på gjennomsnittlig 2,2 prosent per år. Under den rødgrønne regjeringen har det vært en produktivitetsnedgang på 1,44 prosent per år. Denne utviklingen er bekymringsfull for vår evne til å skape verdier og være konkurransedyktig i årene fremover, sier Ketil Solvik-Olsen. (ANB)

Annonse
Annonse