JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever tilnærmet nulloppgjør

Årets lønnsoppgjør må bli et tilnærmet nulloppgjør. Det var hilsenen fra to av de fremste arbeidsgiverrepresentantene før møtet i LOs representantskap.

einar.fjellvik@lomedia.no

Både NHO-direktør John G. Bernander og direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri viser til rapporten fra det tekniske beregningsutvalget. Den viste at prisstigningen i år og det såkalte lønnsoverhenget fra i fjor er omtrent like store. Det vil si at selv uten lønnstillegg i de sentrale forhandlingene vil de aller fleste opprettholde kjøpekraften sin i år.

– Norske bedrifters konkurranseevne ble svekket også i 2011. Årets lønnsoppgjør må bli svært moderat for at ikke konkurranseevnen skal bli ytterligere svekket i 2012, skriver John G. Bernander i en kommentar på NHOs nettsted.

– Les også:Kjøpekraften kraftig opp i fjor

Maks 50 øre i timen

Overfor NTB antyder Stein Lier-Hansen tillegg på maksimalt 50 øre timen. Eventuelle lønnstillegg ut over dette må tas ut lokalt og tilpasses lønnsevnen i hver enkelt bedrift, mener han.

Etter all sannsynlighet blir han den første som møter et LO-forbund ved forhandlingsbordet i årets tariffoppgjør. Alle forhåndstips går ut på at LOs representantskap i dag vil vedta at årets forhandlinger skal gjennomføres forbundsvist i privat sektor, og at Fellesforbundet og Norsk Industri blir «første par ut».

– Les mer: Nyheter, fakta og bakgrunn om tariffoppgjøret

Krever 20 kroner i timen

Blant hotell- og restaurantansatte er ikke viljen til å lytte til arbeidsgivernes bønn om moderasjon veldig stor. Dette er den næringen som har det laveste lønnsnivået av alle næringer og bransjer gårsdagens rapport fra beregningsutvalget lister opp. Det er også den næringen som hadde den laveste lønnsveksten i fjor.

– Les også: Krever 20 kroner timen

– Vi kommer til å kreve et tillegg på 20 kroner timen, sa leder i Oslo og Akershus hotell- og restaurantarbeiderforening, Randi Stenseth, til LO-Aktuelt/FriFagbevegelse.no i går.

Målet er å få lønnsnivået opp fra dagens 77,3 % av industriarbeidernes lønn til 95 %.

Vikarer, likelønn og ulempetillegg

I tillegg til de rene lønnskravene, er det også varslet en rekke andre krav som kan bli bakt inn i dagens uttalelse fra LO-representantskapet:

– Tjenestemannslaget vil ha «en stor avsetning» til justeringsoppgjør i staten som en del av en langsiktig satsing på likelønn.

– Fagforbundet har varslet at tillegg for kvelds- og helgearbeid blir et viktig tema i kommuneoppgjøret. Tanken bak er at høyere tillegg skal få flere til å jobbe noen flere helger i året, og på den måten bedre mulighetene for å skape flere heltidsjobber.

– Fellesforbundet vil ha egne bestemmelser om lønns- og arbeidsvilkår for innleide arbeidere inn i tariffavtalene.

Også handel og Kontor ønsker å få inn nye regler i sine tariffavtaler for å sikre de tillitsvalgte innflytelse på bedriftenes bruk av vikarbyråer. På forbundets representantskapsmøte i januar var det også stor stemning for å kreve en kraftig økning av tilleggene for ubekvem arbeidstid

–Det skal være rådyrt å ha folk til å jobbe på kvelder og helger, ble det sagt fra talerstolen der.

Annonse

Flere saker

Annonse