JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ansatte overtar Valdres Trykk

Tun Media kaster inn håndkleet og selger trykkeriet på Fagernes til de ansatte.

randi@lomedia.no

Tolv av de 13 ansatte har sagt ja til å fortsette i jobben, og flesteparten blir medeiere i den nye trykkeribedriften som nå er under etablering.

– Dette er en stor dag for oss. Valdres har ikke så mange andre grafiske arbeidsplasser å by på, sier daglig leder i det nye selskapet, Harald Magne Fodnesbergene, til lokalavisa Valdres.

I tillegg til Valdres, blir flere andre lokalaviser produsert på Fagernes. Det gjelder Eidsvoll Ullensaker Blad, Raumnes, Oppdal-avisa Opp, samt magasiner og andre trykksaker.

Omsetningen for dette året blir anslått til 13,5 millioner kroner.

Tun-raid

Landbrukets medieselskap Tun Media kjøpte 90 prosent av aksjene i den frittstående Avisa Valdres og Valdres Trykkeri i 2009, til store protester fra mange hold i distriktet. Tuns nye datterselskap Valdres Media AS startet med til sammen 80 ansatte og en omsetning på rundt 85 millioner.

– Et fiendtlig framstøt, mente daværende klubbleder og de ansattes representant i styret, Geir Sætre. Dette skjedde parallelt med at selskapet var i gang med omfattende omstrukturering etter dårlige resultater.

Klubblederen hadde ingen tro på Tun Medias «distriktspolitikk», ettersom mediekonsernet fortsatte å trykke bøker i Polen og Kina.

Siden den tid er bokproduksjonen nedlagt, og bokbinderiet på Gjøvik solgt til de ansatte der.

– Det har dessverre gått akkurat slik jeg fryktet, sier Geir Sætre i dag.

Optimistisk klubbleder

Tun har tapt mange penger, og er nå helt ute av drift og eierskap i trykkeriet som for et par år siden ble oppgradert, og fikk mulighet til firefargetrykk på alle avissider.

– Godt for valdrisene å få styringa tilbake, sier Erik Johansen, tillitsvalgt på trykkeri og førtrykk.

Han ser lyst på mulighetene for det nye trykkeriselskapet.

–Det ser bra ut. Med den gode kundeporteføljen vi alt har og utsikter til oppdrag fra nye kunder, har vi håp om å komme i balanse i 2013.

– Ei stor krone

Det nye trykkeriselskapet har overtatt leasingkontrakter for 4,5 millioner som er med i dette regnestykket. Med en slik utgiftspost er det misvisende å si at vi overtok trykkeriet for én krone, slik avisa skrev. Det var i så fall ei stor krone, mener Johansen.

Han understreker at denne saken kun gjelder trykk og førtrykk i Valdres Trykk. Avisa Valdres – og de grafisk ansatte på avisdesken – fortsetter som før i Valdres Media under Tun-paraplyen. De to bedriftene har hver sin grafiske forening.

Annonse

Flere saker

Annonse