JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Prioriterer likelønn

LO vil ha mer likelønn og mer til de lavtlønte under vårens hovedoppgjør.

bjorn.erik.dahl@anb.no

Det har lenge vært klart at årets lønnsoppgjør blir av det solidariske og moderate slaget på grunn av den økonomiske krisen som herjer mange av landene som Norge handler med. Men LO har uansett en rekke krav som vil føre til tøffe tak med arbeidsgiversiden utover våren.

LO-leder Roar Flåthen advarte mot krisen som truer fra alle kanter da han innledet på LOs representantskapsmøte i Folkets Hus i Oslo tirsdag formiddag. Det er dette møtet som vedtar retningslinjene som LO skal navigere etter under vårens hovedoppgjør.

Må gjelde alle

– Solidariteten må gjelde alle. Jeg vil spesielt reise pekefingeren mot lederne, særlig i de større bedriftene. De har bonusordninger som trumfer enhver lønnsregulering. Vi kan ikke stå for den kollektive fornuften alene, tordnet Flåthen.

– Les også: Vil bidra i oppgjøret

Den økonomiske krisen i Europa er hovedårsaken til at det i år blir et forbundsvist oppgjør. Det innebærer at Fellesforbundet og industrien går i front og forhandler først, ut fra hva den konkurranseutsatte industrien kan tåle av lønnsøkning. Det er dette som er den såkalte frontfagsmodellen.

– Det viktigste nå blir å få lagt en økonomisk ramme, og så få til en fordeling som gir minst til de som har mest, og mest til de som har minst, sier Fellesforbundets leder Arve Bakke til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Skryter av likelønn

Roar Flåthen er sterkt uenig med kritikerne som hevder at det forrige likelønnsoppgjøret viser at utviklingen går i musesteg.

– Jeg må si at det ble gjort veldig mye bra i forrige oppgjør, og det viser at vi har tatt problemet på alvor. Vi kan ikke som enkelte andre grupper har gjort, bare overlate likelønn til politikerne, og selv snu ryggen til det i tariffoppgjørene, sier Flåthen til ANB.

– Les også: Den neste LO-lederen?

– Det kommer til å gå sakte også framover, for det kreves lang tids stor innsats for å tette gapet. Dette har også noe med kjønnsrollemønsteret å gjøre, sier Flåthen, som mener fedrepermisjon og barnehagedekning også betyr mye for likelønn.

– Vi skal ta deltidsproblematikken på alvor, og det er kanskje et av de viktigste likelønnstiltakene vi kan gjøre, legger han til.

Kjøpekraft og politikk

– Handler årets oppgjør mer om politikk enn om penger?

– Det er mange saker, og det er ikke sikkert at det er den økonomiske biten blir den mest utfordrende. Men deltidsproblematikken, ulempetillegg og pappaperm koster også penger, sier Flåthen.

– Les også: LO i konflikt med Ap

LOs hovedkrav er en sikring av kjøpekraften for alle. Videre vil LO ha en kombinasjon av sentrale tillegg, bedring av minstelønnssatser og garantiordninger som skal fremme likelønn og motvirke lavlønn. Blant annet skal kvinnedominerte grupper i offentlig sektor prioriteres, og det samme skal gjelde for enkelte bransjer i privat sektor.

Ulempe og kvinner

Sentralt i oppgjøret blir også økte ulempetillegg for kveld og helg, noe som spesielt vil komme kvinnegrupper i offentlig sektor til gode.

LO vil også ha tiltak som skal øke grunnbemanningen, motvirke ufrivillig deltid og bekjempe sosial dumping og useriøsitet i arbeidslivet.

– Myndighetene må også bidra. Det må være en høy beredskap i arbeidsmarkedspolitikken og næringspolitikken. Norges Bank må dessuten bidra for å forhindre en for sterk kronekurs, slår Flåthen fast. (ANB)

Annonse
Annonse