JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha post på lørdager

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa er samtidig ikke avvisende til en del av endringene Posten ønsker seg.

– Jeg er opptatt av at folk i tiden framover skal oppleve posttjenester som er like gode eller bedre enn i dag, sier statsråden. I løpet av våren skal hun legge fram en stortingsmelding om Posten. Der vil hun gå inn for en reduksjon i Postens plikt til å tilby banktjenester, og både antallet postkontorer og ordningen med post i butikk vil bli drøftet.

Postens ønsker

Konsernsjef Dag Mejdell i Posten Norge har tatt til orde for flere endringer i kravene som stilles til Posten. Han ønsker å legge ned 150 av 180 postkontorer, avvikle plikten til å tilby bank i deler av nettet, og slutte med postombæring lørdag.

Slike endringer er nødvendig for å møte fortsatt nedgang i postvolumet, framholdt Mejdell da han tirsdag presenterte årsresultatet for Posten i 2011.

Forslagene møtes med skepsis av de ansattes fagforening Postkom. Forbundsleder Odd Christian Øverland sier at Mejdells kuttforslag vil svekke posttjenestene dramatisk for folk og næringsliv i hele landet.

– Postkom innser at endringer er nødvendige på sikt. For oss blir det helt sentralt at dette ikke fører til oppsigelser av våre medlemmer. Vi vil trenge både tid og penger for å gjennomføre kommende og nødvendige omstillinger på en god måte, sier Øverland.

Vanskelig lørdag

Mejdell framholder at posttjenester vil bli uforholdsmessig dyre hvis ikke Posten tilpasser servicenivået. Han venter at politikerne vil avklare Postens forslag til endringer når stortingsmeldingen om Posten diskuteres.

Han ser på postomdeling lørdag er som en vanskelig politisk nøtt, men mener det må kunne finnes mellomløsninger der det opprettholdes noe postomdeling lørdager slik at abonnementsavisene kan bli distribuert.

Letter på bankplikt

– Mitt mål er postombæring seks dager i uken også i tiden framover, sier samferdselsminister Kleppa.

– Jeg er kjent med de forslagene som konsernsjefen i Posten nå har luftet i det offentlige rom. Dette skal vi drøfte i stortingsmeldingen om Posten. Alle skal kjenne trygghet for at de får sin avis også på lørdag.

Derimot er hun innstilt på å komme Posten i møte når det gjelder plikten til å tilby banktjenester i hele postnettet.

– Banktjenester skal fremdeles bestå hos landpostbudene, men bankplikten blir endret for områder der det er lite behov. Det er lite spørsmål etter banktjenester på postkontorene i dag. Derimot etterspør folk banktjenester hos landpostbudene fordi de har få alternativer. Så der vil bankplikten bestå.

Mer post i butikk

Kleppa vil ikke gå inn på hvor mange postkontorer vi trenger her i landet, men sier at hennes inntrykk er at folk er svært godt fornøyd med ordningen post i butikk.

– Det er et tilbud som er mer tilgjengelig og gir folk større mulighet til posttjenester enn på et kontor med avgrenset åpningstid, sier statsråden.

Digital post

Posten lanserte i fjor ordningen Digipost, en postkasse på nett. Hittil har 200.000 norske brukere registrert seg, opplyser Mejdell.

En rekke større selskaper sender ut lønnsslipp, fakturaer og andre viktige brev på Digipost. Fra mars åpnes det også for å sende helseopplysninger i Digipost. Mejdell venter at dette vil bidra til mange nye brukere av systemet. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse