JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter norske telekom-entreprenører kan forsvinne

Jan Olav Andersen i EL & IT frykter sosial dumping betyr kroken på døra for seriøs norsk telekom-montasje.
Forhandlingsleder Jan Olav Andersen i EL & IT Forbundet frykter for framtida til de seriøse norske telekomentreprenørene.

Forhandlingsleder Jan Olav Andersen i EL & IT Forbundet frykter for framtida til de seriøse norske telekomentreprenørene.

Knut Viggen

leif.kirknes@lomedia.no

Om vi ikke klarer å stoppe sosial dumping og arbeidslivskriminalitet innenfor telekommontørbransjen, ser Jan Olav Andersen fra EL & IT Forbundet kun en utgang: bransjen, og med den kompetansen, forsvinner fra norsk jord.

– Seriøse arbeidsgivere vil ikke overleve i konkurransen fra useriøse aktører som baserer seg på sosial dumping. Utfallet vil bli at den seriøse, nasjonale kompetansedelen av bransjen forsvinner, sier han.

Nasjonal bransjedød?

Derfor: kampen mot sosial dumping handler like mye om å beholde bransjen som sådan, påpeker han, og fraråder på det sterkeste forsøk på fly inn et lass fagarbeidere fra et annet land for å rydde opp etter en klassisk norsk høststorm.

– Til sydende og sist handler det om vi skal ha nasjonal teleentreprenørbransje i fremtiden. Arbeidskraften er ubegrenset i Europa og man kan selvfølgelig klare seg uten lokale montører. Men det er uheldig fra et samfunnssikkerhetsperspektiv og andre perspektiv. Vi har sett tilfeller der vi vet hvor mye det betyr med lokalkunnskap og det å være kjent i områdene det gjelder for å få opp strøm og dekning, sier Andersen.

Erkjenner mangelfull rekruttering

Problemstillingene telekombransjen står til knes i, er ikke nye, påpeker han. Særlig i underleverandøren til de største aktørene har det vist seg vanskelig å etablere tariff. Ikke bare blant polske og slovakiske, men også norske ansatte.

– Telekommunikasjonsbransjen har vært gjennom mange nedbemanninger og mange har startet egne selskap og blitt underleverandør, for så å bli kjøpt inn igjen som leie. Underskogen har vi ikke tariffavtale med. På alle nivå i organisasjonen har vi gjort en altfor dårlig jobb fra dag en for å organisere denne biten. Heller ikke blant bemanningsbyråer har vi klart å få noe særlig på plass, erkjenner Andersen.

Vil ha lovkrav

Det er et par mer sentraliserte metoder Andersen tror vil kunne rydde opp i noe av flokene. Han vil blant annet allmenngjøre deler av landsoverenskomsten og har fremmet krav om dette til tariffnemnda. Men grepet som vil monne mest tror han er å innføre tilsvarende ordning for telekommontører som for elektrikere.

– Vi anser at det bare er en løsning på problemet. At Post- og teletilsynet setter i gang arbeid med sikte på å få offentlig godkjenning av kvalifikasjoner med tanke på arbeid i telenettet, på samme måte som elektrikerne har, med godkjenning for dem som ikke har norsk fagbrev, sier Andresen.

Forbundet har tatt opp problemstillingen med Norsk Teknologi, som sier de er opptatt av samme problem, selv om fokuset til Norsk Teknologi i større grad er kvalitet enn lønn.

– Modellen vi har diskutert og tenker ut er ganske lik DSB og elektrikere. Det må til en overgangsfase da det ikke er mulig å få til over natta. Målet må være at fagbrevet er en forutsetning for å utsette i alle fall deler av arbeidet i nettet. Så blir det en diskusjon om hva som er innenfor og utenfor. Men det må være fastsatt i nasjonalt regelverk, det nytter ikke at bedriften selv bestemmer det, sier Andersen.

Samme tanker

Ove Toska fra distrikt Hordaland og Sogn og Fjordane sier de har fått med samme tanker om en lovregulering av telekomfaget a la elektro.

– Derfor er det også et av forslagene vi har fremmet til landsmøtet. Vi vet hva denne bransjen betyr for infrastrukturen i et moderne samfunn. Vi må, som Jan Olav skisserer, gå til Post- og teletilsynet og få lovsatt noen nasjonale standarder. Det vil selvfølgelig ta litt tid, men det gjorde det da vi fikk tilsvarende standard for elektrikere, sier han.

– Vi kan ikke ha et system der du må ha tilgjengelig satellittelefon i fall systemene detter ned.

Les også: Frykter norske telekombedrifter kan forsvinne

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse