JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommunene underbetaler renholdere

Renholdere i kommunen på tarifflønn kan tjene under den allmenngjorte minstelønna. – Det må vi gjøre noe med, sier leder i LO-kommune, Klemet Rønning-Aaby.

torgny.hasaas@lomedia.no

Rengjøringsbransjen har fått allmenngjort sin tariffavtale. Den setter en minstesats for renholdsarbeidere på 151,67 kroner i timen for arbeidstakere over 18 år.

Men dette gjelder ikke for alle renholdere. Er du ufaglært renholder i kommunen kan lønna være så lav som 133, 41 kroner i timen. Du må ha 10 års ansiennitet før lønna kryper over det allmenngjorte nivået.

Allmenngjort

Da lønningene i renholdsbransjen ble allmenngjort var det en prosess mellom NHO Service og Norsk Arbeidsmandsforbund. Det er Tariffnemnda hvor LO og NHO er representert, som fatter vedtaket. I vedtaket er det presisert at allmenngjøringa ikke omfatter renholdere i kommunale og statlige virksomheter som driver renhold i egen regi.

Dette punktet i vedtaket reserverte LOs representant i Tariffnemnda, Knut Bodding, seg mot.

– Hva synes du om at deres tariff ligger under det allmenngjorte lønnsnivået?

– Det må vi gjøre noe med, sier leder i LO-kommune, Klemet Rønning-Aaby.

– Vi kan ikke vedkjenne oss at vi har lavere tariff enn Arbeidsmandsforbundet. Men dette er satser som det er veldig få som går på. I tillegg må en også regne med at det i tillegg til lønna er en god tjenestepensjon og særaldersgrense, sier han.

Adecco

Årsaken til at de laveste satsene ligger så lavt, er at Fagforbundet i de siste oppgjørene har prioritert garantibestemmelser for de med over 20 års ansiennitet. De skal ikke ha en årslønn som er lavere enn 338 000 kroner. Denne satsen blir regulert etter folketrygdens grunnbeløp.

De ansatte i kommunen som bruker de laveste satsene i det kommunale regulativet er i hovedsak skoleelever på sommerjobb. Men kreative vikarbyråer synes det er nyttig med en lønnssats som ligger under den allmenngjorte. I Ski kommune benytter Adecco seg av den ultralave KS-tariffen for de renholderne som de leier ut til kommunen.

Dette har fått både Arbeidsmandsforbundet og Fagforbundet til å reagere.

Annonse
Annonse