JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Meklingen fortsetter

Snart ti timer over meklingsfristen forhandles det fortsatt i statsoppgjøret. Etter det Aktuell erfarer legger riksmekler Kari Gjesteby fram en skisse i løpet av en times tid.

morten.hansen@lomedia.no

oystein@lomedia.no

I hele natt har det versert rykter, fra sikre kilder, om framlegging av skisser. – Hvilken skisse? Jeg har ikke sett noen, sa riksmeklingsmann Kari Gjesteby klokke syv i dag morges. For ordens skyld; en skisse i denne sammenhengen er riksmeklerens forslag til løsning.

Nå skal det være alvor.

Partene trenger tid på å gå igjennom forslaget fra Riksmeklingsmannen, men i løpet av formiddagen bør det være klart om oppgjøret i staten ender med en løsning.

Gjesteby har holdt tøylene på det hun selv karakteriserer som en svært vanskelig mekling. Hun har hatt mye å arbeide med. I tillegg til penger er det tunge spørsmål som likelønn og fellesbestemmelsene som ligger på bordet. I fellesbestemmelsen har arbeidstakersiden blant annet et forslag om ett lønnstrinn ekstra for de som har vært hjemme i fordrepermisjon.

Må ha mer

Likelønn, i tillegg til penger, er et sentralt tema i meklingene hos Riksmeklingsmannens kontor.

Det vil være vanskelig for arbeidstakerorganisasjonene å sende en tariffavtale uten likelønnsprofil, og en ramme større enn frontfaget, ut til uravstemning. Frontfagets ramme tidligere i vår var i underkant av tre prosent.

Flere arbeidstakerorganisasjoner har gått så hardt ut i sine likelønnskrav at det vil være vanskelig å svelge en avtale uten en slik innretning.

Etter det Magasinet Aktuell erfarer, forventes det at Staten kommer på banen for å sikre at disse to elementene er på plass.

Hvis det ikke skjer, er det stor vilje til å sende om lag 3 800 LO Stat-tilknyttede arbeidstakere ut i streik torsdag morgen den 27. mai.

OVERSIKT: Her er det varslet streik blant statsansatte

Annonse
Annonse