JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Alene og uten garantilønn

En ny Fafo-rapport viser at ansatte i bemanningsbyårene fortsatt står uten tariffavtaler og at garantilønn er svært sjelden.

erlend.angelo@lomedia.no

Fafo-rapporten om utleie av arbeidskraft, gjort på oppdrag fra Arbeidsdepartementet og i samarbeid med forskningsorganisasjonen SNF, viser at bemanningsbyråene drives uten form for tariffavtaler. Det er ytterst få unntak til å bekrefte regelen.*

På arbeidsgiversiden er det derimot høy organisasjonsgrad.

Venter uten lønn

De fleste er fast ansatt - men uten garantilønn. Altså er de fast tilknyttet selskapet, men uten rett på lønn de dagene de ikke er utleid.

De med garantilønn er gjerne arbeidstakere som byrået har investert i, det vil for eksempel si polske håndverkere som har fått kursing i Polen og blitt hentet til Norge.

Oppdragslengden varierer veldig, alt fra timer til flere måneder og helt opp til et år. Men de aller fleste oppdragene er likevel kortvarige.

Stort gjennomtrekk

Det er veldig få som forblir i bemanningsbransjen lenge. Spennet er stort innenfor bransjen hva gjelder demografi, men innen bygg og industri er det fortsatt østeuropeisk arbeidskraft som dominerer. Helsepersonell har vokst særlig fra 2005 og her hentes det flest sykepleiere, og disse kommer gjerne fra Sverige.

Men, 53 prosent av alle i bransjen er nordmenn, mot 22 prosent fra Øst-Europa.

Mange unge

Det er flest menn som jobber i bemanningsbyråene, og det er også en høy andel unge som er ansatt her. Hele 40 prosent av de ansatte er under 30 år.

Sterk vekst

Utleiebransjen var på sitt største årsverkmessig i 2008, da norsk arbeids- og samfunnsliv var preget av en meget sterk høykonjunktur.

I etterkant har utleien minsket noe, mens antall utleiebedrifter i dag fortsatt er på nivå med 2008-tallene. Det vil si i underkant av 1000 registrerte bedrifter (ifølge SSB; det reelle tallet er trolig langt høyere).

* Rapporten bygger i hovedsak på tidligere studier, fra forskjellige år.

Annonse
Annonse