JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Skader SV

Flere fylkesledere i SV mener pengerotet og saken som har oppstått rundt statsråd og blivende SV-leder Audun Lysbakken, er uheldig for partiet.

VG har snakket med flere tillitsvalgte i partiet, og karakteristikker som «alvorlig», «dum sak; «lite gunstig», «motvind» og «vanskelig» brukes om situasjonen partiet og Lysbakken har havnet i.

– Det er absolutt ikke en god sak, og det er spesielt uheldig med tanke på at vi er midt i et lederskifte. Jeg tror folk er frustrerte innad i partiet, men så lenge Lysbakken rydder opp på en ordentlig måte, er ikke dette noe som vil skade partiet over lengre tid, sier SVs fylkesleder i Hedmark, Karen Wiik.

– Les også: Lysbakken freder statssekretærene

– Det er åpenbart at han har gjort en feil, og det har han selv innrømmet. Det er helt klart en veldig dum sak for partiet, men jeg tror ikke det vil få noen konsekvenser for Lysbakken, sier fylkesleder Hege Lothe i Sogn og Fjordane. Hun var tidlig en av de som gikk i spissen for kampanjen for at Lysbakken skulle bli partiets neste leder.

Ikke skadelig på sikt

Flere av dem som er spurt, gir uttrykk for at de ikke tror saken vil være skadelig på sikt.

– Alle slike skandalesaker, hvis de blir stående som en skandalesak, skader SV, men jeg tror folk etter hvert vil skjønne at det dreier seg om en ubetydelig saksbehandlingsfeil, sier fylkesleder Lars Egeland i Vestfold.

Anne Kolstad i Nord-Trøndelag roser Lysbakken for hvordan han har håndtert saken etter at den ble kjent.

– Les også: Mer trøbbel for Lysbakken

Det er klart at dette er veldig dumt for partiet, men mange er glade for at han håndterer det såpass godt når skaden først har skjedd, sier Kolstad.

Samtidig minner partiveteran Hallgeir Langeland om alvoret i saken og at det er viktig med en skikkelig gjennomgang.

– Det ser svært alvorlig ut for Audun. Derfor er det viktig at han får komme på høring til oss i kontroll- og konstitusjonskomiteen, slik at han kan klargjøre alle fakta i saken, skriver SV-veteranen på Facebook.

– Bør vurdere sin stilling

Kristelig Folkeparti mener SV-statsråd Audun Lysbakken bør vurdere å gå av som følge av den omstridte støtten til Jenteforsvaret.

– Slik situasjonen nå er blitt, er dette en alvorlig sak, sier KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen til Aftenposten.

Han sammenligner selvforsvarssaken med avsløringene som førte til at Manuela Ramin-Osmundsen (Ap) måtte trekke seg som barne- og likestillingsminister i 2008. Bakgrunnen for hennes avgang var anklager om inhabilitet ved utnevnelsen av nytt barneombud.

– Les også: Holmås tar ikke opp kampen

Syversen mener det Lysbakken har gjort, er minst like alvorlig.

– Med det som parallell, ville det ikke vært unaturlig om Lysbakken måtte gå. Men han er i en spesiell situasjon, sier Syversen, og viser til at Lysbakken snart skal velges til SV-leder. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse