JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen kontakt i konflikten

Situasjonen synes helt fastlåst idet streiken i kommunene er på vei inn i sin neste fase. Det var ingen kontakt mellom partene i helgen.

– Vi har ikke hørt noe som helst fra arbeidsgiverne, sier Unio-leder og streikegeneral Anders Folkestad til NTB.

Søndag manet han troppene til iherdig kamp under et mobiliseringsmøte i Lærernes hus i Oslo. Barnehager, skoler, sykehus og pleie- og sykehjem landet rundt er rammet av streiken. Også leder Mimi Bjerkestrand for Utdanningsforbundet og leder Lisbeth Normann for Sykepleierforbundet talte til en sal fullsatt av det Normann kalte frontsoldater.

– Situasjonen virker veldig fastlåst, og nå taler vi streikens tydelige språk, sier Folkestad.

Der i gården ligger ansvaret for bruddet delvis hos KS og delvis hos statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Unio hevder KS fra et tidlig tidspunkt var fastlåst i sine egne standpunkter og derfor ikke viste noen reell vilje til å forhandle. Stoltenberg og regjeringen får sterk kritikk for ikke å ha vartet opp med midler til et ekstraordinært likelønnsløft.

Øker presset

Rundt 18.000 ansatte i kommunene ble tatt ut i streik fredag morgen. Onsdag denne uka kommer streiken til å bli trappet kraftig opp, når de fire hovedsammenslutningene – LO, YS, Unio og Akademikerne – tar ut ytterligere snaut 30.000 medlemmer.

De streikende krever større likelønnstillegg, mer sentral fordeling og at finansieringen av arbeidstidsreformen, som sidestiller skift- og turnusarbeid, tas utenfor rammen. Reformen utløser en ekstra lønnskostnad på rundt 150 millioner kroner, først og fremst ved sykehusene. Arbeidsgiverne mener pengene må tas av den samlede lønnspotten i oppgjøret.

Mandag arrangeres det dessuten flere streikemarkeringer i norske byer, fra Alta i nord til Kristiansand i sør. I Oslo sentrum blir det blant annet demonstrasjon og appeller fra streikelederne mandag ettermiddag.

– Ikke mer å gi

– Det er klart at alvoret ikke blir noe mindre når streiken trappes opp. Det øker presset i konflikten, men opptrappingen endrer ikke noe i måten vi jobber videre med dette, sier forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i KS.

Han fastholder at det ikke er mer å gi i kroner og øre, men er åpen for ytterligere drøftinger rundt enkeltelementene innenfor rammen. Det betyr blant annet at KS kan være villig til å flytte en større del av rammen fra lokal til sentral fordeling og se på vektingen av fordelingen mellom de ulike yrkesgruppene i kommunal sektor. Men det er uaktuelt å utvide den økonomiske rammen, ifølge Sundnes.

– Vi snudde alle steiner i meklingen uten å komme til enighet. Nå prøver vi i KS igjen å snu alle steiner for å se hvilke muligheter vi har, sier han.

– Men uansett ligger initiativet nå hos meklingsmannen.

Venter på signaler

Meklingsmannen Kari Gjesteby kommer imidlertid neppe til å foreta seg noe i umiddelbar framtid, såfremt det ikke kommer klare signaler fra partene om at det er vilje til bevegelse.

Heller ikke i sykehusstreiken var det noen kontakt mellom partene søndag. Ifølge Helsetilsynet er det så langt ingen tegn til at liv og helse er satt i fare.

Normann viste til uttalelser fra Spekters forhandlingsleder Anne-Kari Bratten om at det ble gitt tilbud tilsvarende rammen i statsoppgjøret.

– Det er lett å være stor i ord, men faktum er at vi ikke så ett eneste tilbud på bordet under meklingen, sa hun. (ANB-NTB) (ANB-NTB)

Annonse
Annonse