JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Håp om tilnærming

Streiken i offentlig sektor virker fastlåst, men det er håp om tilnærming mellom partene innen onsdag når nærmere 30.000 nye arbeidstakere legger ned arbeidet.

– Vi vil lytte til alt arbeidsgiverne kommer med, og det er ikke oss imot med ny kontakt. Men våre krav ligger fast, sier leder Klemet Rønning-Aaby i LO Kommune til NTB.

Kilder på begge sider av konflikten sier det er en viss mulighet for fornyet kontakt, men ingen part vil åpent komme den andre i møte ennå. Onsdag tas i rundt 27.000 arbeidstakere i kommunene ut i streik. Konflikten i sykehussektoren trappes også opp, med 1.200 nye streikende sykepleiere, fysioterapeuter og ergoterapeuter.

Til sammen vil rundt 45.000 offentlig ansatte være i konflikt fra onsdag dersom streiken ikke blir avblåst innen den tid.

Sitter på gjerdet

Stillingskrigen mellom arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene kan i teorien fortsette lenge. Først om fire uker må Riksmeklingsmannen kalle inn til ny mekling.

– Jeg vil ta et initiativ overfor partene når jeg finner grunn til det, men i øyeblikket er det ikke grunnlag for noe slikt, sier meklingsmann Dag Nafstad i KS-området til NTB.

Dersom det ikke blir en snarlig løsning på konflikten i offentlig sektor, går det mot tvungen lønnsnemnd. Det er nesten uunngåelig at tredjepart rammes av en arbeidskonflikt i offentlig sektor, og dersom det viser seg at streiken er en fare for liv og helse, vil staten gripe inn.

– Det har allerede oppstått situasjoner der liv og helse har vært i fare, sier administrerende direktør Tor Ingebrigtsen i Universitetssykehuset Nord-Norge til iTromso.no

Rapportering

Ledelsen ved sykehusene var mandag i ferd med å ferdigstille en vurdering av konsekvensene ved onsdagens opptrapping.

– Da vil vi vite mer om hvor alvorlig denne opptrappingen blir. Sykehusene vil omdisponere personell og søke om nødvendige dispensasjoner. Streik er et lovlig virkemiddel, men hensynet til liv og helse går foran, sier forhandlingsleder Anne-Kari Bratten i Spekter til NTB.

Mens konflikten i sykehusene og kommunene virker fastlåst i øyeblikket, gikk ryktene mandag formiddag høyt om en mulig tilnærming mellom partene i godsstreiken. Bakgrunnen for optimismen er et nytt krav fra de streikende transportarbeiderne om en egen omfangsbestemmelse i Speditøravtalen og tariffavtalen til Schenker. Denne bestemmelsen er ment å berolige arbeidsgiverne om at det ikke er meningen å innlemme flere grupper og områder i tariffavtalene enn hva som er praksis i dag.

– Det kunne vi nok ha tenkt oss, men det er helt utenkelig i dagens situasjon. Vi håper at arbeidsgiverne nå ser at vi ikke har noen skjulte hensikter, og avventer en tilbakemelding, sier Transportarbeiderforbundets leder Roger Hansen til NTB. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse