JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Lysbakken har ansvaret

– Forholdet mellom statsråd Audun Lysbakken og hans SV-statssekretærer er uinteressant for kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Lysbakken er den øverste ansvarlige, uavhengig av hva han visste eller ikke visste om den omstridte pengetildelingen.

Slik beskriver lederen av kontroll- og konstitusjonskomiteen, Frps Anders Anundsen, den problemstillingen som mange i det politiske miljøet og resten av landet er opptatt av.

– For vårt kontrollarbeid er dette av liten betydning. Vi forholder oss bare til statsråder. Men jeg skjønner at mange synes det er viktig for å kunne bedømme Lysbakkens delaktighet. Ble han orientert underveis, og eventuelt ga sitt samtykke, eller ble alt håndtert av statssekretærer, sier Anundsen til NTB.

Han presiserer at komiteen ikke er på «statsrådsjakt», men bare gjør kontrolljobben den er satt til.

– Det at statsråden sier han tar ansvar, er ingen innrømmelse. Det er bare det enhver statsråd må gjøre i en slik situasjon for å redde stumpene, sier Anundsen.

– Les også: Neppe over før landsmøtet

Kontroll- og konstitusjonskomiteen skal på sitt møte tirsdag ta stilling til spørsmålet om å åpne sak, og om det skal holdes en høring. Uttalelser fra de rødgrønne tyder på at de også vil gå dypere inn i denne materien. Da skal det også velges en saksordfører.

Anundsen vil vente med høringen til barne- og likestillingsminister Lysbakkens departement har gjennomført granskingen av alle papirer knyttet til denne saken og mulige andre saker av samme type i 2011.

Det kan bety at SV-landsmøtet, med valg av Lysbakken til ny leder, vil bli holdt før høringen finner sted, og at Lysbakken framstår i en tyngre rolle når han møter til utspørring i komiteen. Han vil da være partileder og medlem av regjeringens ledertroika.

Departementet har så langt oversendt rundt 100 sider med saksdokumenter, men Anundsen mener det gjenstår mye.

– Saken er alvorlig. Tildelingen av penger til selvforsvarskurset for jenter var i strid med statens regler for økonomisk støtte. Det var også en åpenbar fare ved en tildeling til noe som lå så nært opp til eget parti. Håndteringen skaper ikke tillit, så vi får vi hvordan dette utvikler seg, sier Anundsen.

– Les også: Lysbakken-gransking vil ta uker

SVs valgkomité står fast på sin innstilling om at Audun Lysbakken bør bli partiets neste leder. Den politiske stormen rundt pengesaken har ikke fått komiteen til å tvile.

– Vi har gjort jobben vår, og ser ingen grunn til å endre innstilling. De to ukene fram til det ekstraordinære landsmøtet vil gå som planlagt, sier valgkomiteens leder, Tora Aasland, til NTB. Hun er til daglig statsråd for forskning og høyere utdanning.

– Men uansett hva valgkomiteen innstiller på, er det selve landsmøtet som bestemmer gjennom sin votering. Landsmøtet er partiets øverste organ, legger hun til.

Aasland har ikke inntrykk av at det er blitt noen organisert motstand mot Lysbakken i kjølvannet av det som er avslørt i forbindelse med den ureglementerte pengetildelingen. Lysbakken selv sier til NRK at det ikke er aktuelt å utsette det ekstraordinære landsmøtet, som kun har valg på dagsordenen.

Under selve landsmøtet kan det framsettes benkeforslag om en utfordrer til Lysbakken.

– Det er mulig, og det er tillatt etter partireglene. Men jeg holder det som svært lite sannsynlig, sier Aasland. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse