JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Taper på flere fronter

Norge taper på flere viktige fronter. Det er alvorlig, mener Høyre.

kjell.werner@anb.no

– Arbeiderpartiet er mer opptatt av å sole seg i glansen av det som går godt i Norge framfor å ta tak i landets utfordringer, sier Høyre-nestleder Jan Tore Sanner til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han legger fram tall og dokumentasjon på fire problemer som det bør snakkes om:

– Norge ligger i bunnsjiktet i OECD-området når det gjelder investeringer i næringslivet utenom olje og gass.

– Norsk konkurranseevne er kraftig svekket.

– Norge ligger i nest nederste pulje over innovative økonomier i Europa.

– Bevilgningene til forskning og utvikling har vist nullvekst de to siste årene.

– LES OGSÅ: Norske bedrifter jumbo

Jan Tore Sanner viser til tendenser til tredeling i næringslivet.

– Olje- og gassindustrien med tilhørende leverandørindustri går så suser. Den delen av næringslivet som forsyner privathusholdninger og leverer til det offentlige går rimelig bra. Til slutt har vi den konkurranseutsatte industrien som lever av eksport til Europa og resten av verden. Denne delen av industrien sliter med tapt konkurransekraft som følge av høye lønnstillegg. Dette blir et problem når produktiviteten ikke vokser tilsvarende, sier Sanner og legger til at det var bedre produktivitetsforbedring under den borgerlige Bondevik II-regjeringen.

– Norge trenger flere bein å stå på. Vi blir sårbare etter hvert som olje- og gassvirksomheten avtar, poengterer Høyres finanspolitiske talsmann.

Sanner viser til at våre nordiske naboland ligger helt i tet når det gjelder innovasjon og nyskaping.

– LES OGSÅ: - Regjeringen er i doktortrøbbel

Høyres talsmann viser til sentralbanksjefens to siste årstaler, og da spesielt den som ble holdt i fjor.

– Her var poenget til Øystein Olsen at norske politikere må komme med tiltak som bygger opp under vekstevnen i samfunnet vårt. Da må vi tilbake til det som var sentrale forutsetninger da handlingsregelen for oljepengebruk ble fastsatt i 2001. Den gang var poenget at oljepengene må konsentreres til infrastruktur som bygging av veier og jernbane, til forskning og utvikling pluss vekstfremmende skattelettelser. Dette bør gjelde også i 2012, sier Jan Tore Sanner.

– Her bør vi høre på rådene som kommer fra både Fellesforbundet og bransjeorganisasjonen Norsk Industri, sier Høyres finanspolitiske talsmann. (ANB)

Annonse
Annonse