JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En ny tid på Ullersmo

Nå er alle turnuser på Ullersmo i tråd med arbeidstidsbestemmelsene.

yngvil.mortensen@lomedia.no

– Vi trengte en ny turnus. Og den nye er mye bedre. Den gir en jevn belastning, ikke skippertakene vi er vant til, sier Thomas Engebretsen og Tore Grytbakk, leder og nestleder for NFF på Ullersmo, en uke etter at den nye turnusen ble innført i midten av februar.

Utgangspunktet var en turnus de ikke var fornøyd med, blant annet hadde de 6-timers vakter. Fengselsledelsen erkjente dette og i tillegg så de seg også nødt til å endre turnusen, etter pålegg fra KSF om å følge arbeidstidsreglene i arbeidsmiljøloven.

– 1.mars i fjor ble det helt slutt på de doble byttevaktene på Ullersmo, bedyrer fengselsførstebetjent og ansvarlig for tjenesteoppsettet på Ullersmo Jahn Thomas Lind.

God prosess

Både ledelse og tillitsvalgte er enige om det var en dårlig prosess før den forrige turnusen. Ledelsen skjønte at den måtte gjøre det annerledes denne gangen. De som skulle gå turnusen, måtte få være med på å lage den.

I begynnelsen av fjoråret begynte ledelse, seks tillitsvalgte fra NFF og KY og vernetjenesten. De brukte over ett år på å bli ferdige. Nå er tillitsvalgte og ledelse enige om at prosessen har vært god, og anbefaler metoden til andre fengsler.

– Det har vært mye informasjon - men ikke alltid nok - og relativt bred involvering av medarbeidere om endringene i praktiseringen av arbeidstidsbestemmelsene og konsekvensene for aktivitetsnivået i fengselet. Jeg tror det kan ha gjort endringsprosessen på Ullersmo enklere, sier Jahn Thomas Lind.

Åtte flere oppmøter

Resultatet er en hovedturnus med vakter på 10 og 7,5 timer, arbeid hver 3.helg, bortsett fra på Kroksrud avdeling og for fegnselsførstebetjentene som tjenestegjør som vaktledere. For fengselsbetjenter i turnus betyr det åtte flere oppmøter i året. Vaktlederne, som før hadde «ekstremturnus», har rundt 28 flere oppmøter.

Den nye turnusen følges av nyansettelser. Penger som før gikk til ekstravakter, brukes nå til å lønne åtte flere faste fengselsbetjenter og en førstefengselsbetjent.

Helg

– De ansatte mener at helgerotasjonen er viktigere enn antall oppmøter. Samtidig ønsker alle våre medlemmer seg færrest mulig oppmøter, sier Thomas Engebretsen. Borte er 12-timersvaktene og påfølgende perioder med langfri. Det er det mange som savner. Men ikke alle.

– Vi har endret på de tyngste vaktene i helger og netter. Før jobbet vi for eksempel natt fra 19:00-07:00. Da er du helt utslitt etterpå og bruker lang tid på å hente deg inn igjen. Nå er nattvakten fra 21:50-07:10 hele uken, sier Grytbakk.

Redusert inntekt

Med ny turnus følger også andre endringer, som ingen ansatte setter pris på.

Betjentene på Kroksrud og vaktlederne vil få 10-12.000 kroner mindre i årsinntekt, fordi det er kuttet vekk nattevakter.

– Inntektstapet skyldes ikke færre natt-timer, men færre timer med natt-tillegg. Inntektstapet for fengselsbetjenter i turnus er rundt 2-3.000 kroner og skyldes for det meste redusert antall timer arbeid i helgene, forteller Jahn Thomas Lind.

– Vi må få tilbake det vi taper i tilleggene. Vi vil derfor kreve økte tillegg for ubekvem arbeidstid, og nattillegg fra 17:00, sier Engebretsen og Grytbakk.

De fleste av Ullersmos ansatte bor i nærområdet. De få pendlerne som var, har funnet jobb på anstalter i nærheten av sine hjemsteder. Men ennå er det ansatte som kjører en time hver vei. De er ikke glade for flere oppmøter og økte utgifter til transport.

Nye rutiner

Den nye turnusen er fulgt av nye rutiner. Mer innlåsing av innsatte – halvannen time mer på hverdagene og nesten to timer mer i helgene. Dette er også fordi de ansatte har begynt med allmøte hver morgen og ved vaktskifte før natt, etter krav fra vernetjenesten og ønske om dette fra de tillitsvalgte. Mer innlåsing har i en overgangsfase ført til flere påringninger fra innsatte, fordi det ikke er toalett på cellene.

– Hvis vi skal opprettholde det gamle tilbudet til de innsatte, trenger vi 50 nye stillinger, sier Jahn Thomas Lind.

Annonse

Flere saker

Annonse