JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Må forklare seg

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har enstemmig vedtatt å åpne sak mot statsråd Audun Lysbakken (SV).

Det blir også en åpen høring i komiteen, der Lysbakken må forklare seg om utbetalingen av en halv million kroner til selvforsvarskurs i skolen. 154.000 kroner gikk til Jenteforsvaret, som da var en undergruppe av Sosialistisk Ungdom.

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet har gjennomført en gransking av alle papirer knyttet til denne saken og mulige andre saker av samme type i 2011.

Mandag anmeldte en lokalpolitiker fra Venstre Lysbakken for korrupsjon.

Foreløpig er det ikke bestemt hvor bred høringen vil bli, eller når den skal finne sted. Komitéleder Anders Anundsen (Frp) sier komiteen er innstilt på å behandle saken så fort som mulig.

– Men vi er avhengig av å få de opplysningene vi har bedt om fra departementet først, sier han.

– LES OGSÅ: Skulle verve SU-medlemmer

Arbeiderpartiets medlem av komiteen, parlamentarisk nestleder Martin Kolberg, antyder at det kan komme fram mer enn det som allerede er kjent, men neppe noe som er av stor betydning.

– Jeg synes Lysbakken har vært ærlig og redelig hele løpet her. Det er det veldig gode. Det litt mindre gode er at man ikke har hatt helt orden på de administrative tingene. Vi kan ikke utelukke at det kan komme enda litt mer, men jeg tror ikke det vil forandre sakens karakter. Det viktigste for meg er at han har snakket sant både i skrift og tale, sier Kolberg.

Han mener det er for tidlig å si noe om hvem som skal være med i høringen. Han understreker at posisjonspartiene ikke vil stille seg i veien for en bred høring.

– LES OGSÅ: – Lysbakken har ansvaret

SVs komitémedlem Hallgeir Langeland vil heller ikke si noe om hvem komiteen bør kalle inn, for eksempel om det er aktuelt med korrupsjonsjegeren Transparency International.

– Transparency har vært her før og er selvsagt velkommen tilbake, men det er saksordføreren som skal komme med forslag til hvem som skal delta i en høring, sier han. Han sier komiteen er opptatt av å gjøre en skikkelig jobb, og at tonen har vært god.

Venstre-leder Trine Skei Grande, som har vært svært kritisk til Lysbakkens opptreden, er glad for tirsdagens vedtak.

– Det støtter parlamentets styrke at vi får en enstemmighet rundt det. Nå venter vi på ganske mye dokumentasjon. Så er det om å gjøre at denne ikke spriker for mye i forhold til det han har sagt tidligere, sier hun.

– LES OGSÅ: Lysbakken anmeldt

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener Lysbakken har gjort det rette ved å beklage.

– Audun Lysbakken har selv beklaget at det har vært mangelfull saksbehandling, og selv tatt initiativ til en fornyet gjennomgang. Det var riktig av ham å gjøre. Nå er det viktig at departementet får gjøre den gjennomgangen, så vi får kartlagt håndteringen både av denne og eventuelle andre saker, sier Stoltenberg til NTB.

Han var tirsdag i Trondheim for å åpne et senter for hjerneforskning ved NTNU. Stoltenberg vil ikke kommentere kontroll- og konstitusjonskomiteens vedtak om å åpne sak mot Lysbakken.

– Å kontrollere regjeringen og forvaltningen er en viktig del av Stortingets arbeid. Det er Stortingets suverene rett og plikt å avgjøre hvordan de utøver sin kontroll over regjeringen. Det siste en statsminister skal gjøre, er å kommentere hvordan Stortinget utfører den jobben, sier Stoltenberg til NTB. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse