JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nekter å vise SMS-ene

Audun Lysbakken nekter å gi innsyn i SMS-kontakt mellom departementet og representanter for SU eller Jenteforsvaret.

Eksperter kritiserer SV-statsråden for å bryte offentlighetsloven.

I et intervju med Dagbladet hevder den hardt pressede barne-, likestillings- og inkluderingsministeren at han praktiserer en åpenhet som er langt større enn den han er forpliktet til. Avisa reagerer derfor på at Lysbakken nekter å oppgi SMS-er som viser hans kommunikasjon med SVs ungdomsorganisasjon Sosialistisk Ungdom eller Jenteforsvaret som han i november i fjor bevilget 154.000 i støtte til.

– Les også: - Umulig å ikke gjøre feil

Dagbladet har fått som svar fra departementet at SMS-ene ikke er journalførte og at det undersøkes om meldingene er relevante i korrespondansen. Jussprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen mener hemmeligholdet kan være brudd på offentlighetsloven ettersom SMS-kontakt om en sak som er til behandling i departementet er underlagt de samme reglene som andre dokumenter.

– Les også: Må forklare seg

– Så vidt jeg kan se er det derfor et klart brudd på offentlighetsloven når departementet nekter innsyn i disse SMS-meldingene. At denne saken er under behandling av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, er ikke noen grunn til unntak fra reglene i offentlighetsloven om innsyn, og heller ikke for utsettelse av innsynet, sier han.

– Les også: Offentliggjør nye dokumenter

Gunnar Bodahl-Johansen, som omtales som en av landets fremste eksperter på offentlighetsloven, sier alle SMS-er skal journalføres og kaller håndteringen «fullstendig rotete, ganske håpløs og utrolig kritikkverdig».

Lysbakken selv sier alt materiell departementet finner relevant for saken, også SMS-er og e-post, skal legges fram. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse