JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Seniorer tilsidesettes

En av fire seniorer sier de utestenges fra etterutdanning, får ikke mulighetene de ønsker seg for gradvis nedtrapping av arbeidstida og opplever nedlatende holdninger fra arbeidsgiverne.

nina.sandaas@lomedia.no

2012 er det europeiske året for aktiv aldring og solidaritet mellom generasjonene, har EU-kommisjonen bestemt. I den anledning er over 31.000 personer i alle de 27 EU-landene, pluss Norge, Island, Kroatia og Tyrkia, blitt dybdeintervjuet om egne erfaringer i jobben.

Undersøkelsen fant tre hovedbarrierer for at eldre arbeidstakere fortsetter som yrkesaktive:

– Manglende mulighet for gradvis å redusere arbeidstiden

– Utestenging fra bedriftsintern etterutdanning

– Arbeidsgivers lite støttende holdning

Store variasjoner

Jevnt over én av fire spurte mente at eldre arbeidstakere møter slike hindre. Det var variasjoner mellom landene og i de ulike sosiodemografiske gruppene. Kvinner var mer tilbøyelige enn menn til å definere pass av barnebarn som en årsak til ikke å fortsette i arbeidslivet. Sjefer og andre høyinntektsgrupper oppga ingen hindre for å stå i jobben som seniorer. Eldre arbeidstakere – i undersøkelsen definert som 55 år eller eldre – oppfattes som mer erfarne av ni av ti og som mer pålitelige enn unge kollegaer.

Selvstendige vil holde på lengst

Sju av ti spurte oppga av de forventet å stå i den nåværende jobben til 60-årsalderen. Men svarene var veldig avhengig av yrkesbakgrunn. Personer i kroppsarbeid trodde at de kunne fortsette å jobbe til i gjennomsnitt 59,9 år, mens selvstendig næringsdrivende håpte på å stå fem år mer, til 64,9 år i snitt.

Undersøkelsen fant at det var stor misnøye med ulik pensjonsalder for menn og kvinner. Et flertall var uenig i tankegangen om at kvinners pensjonsalder bør være høyere fordi arbeidskarrieren er oppstykket på grunn av barneomsorg eller fordi kvinner lever lenger. Et stort flertall mente også at kvinners pensjonsalder heller ikke bør være lavere enn mennenes. Men halvparten av de spurte mente kvinner bør ha lavere pensjonsalder for å gi omsorg for barnebarn eller hjelpetrengende slektninger.

Trenger ikke heve pensjonsalderen

Europeere flest mener at deres eget land ikke trenger å heve pensjonsalderen innen 2030. Seks av ti av alle spurte sa seg enig i det. Men blant folk i de 15 gamle EU-landene var det større forståelse for økt pensjonsalder enn blant de nye medlemslandene. Samme spredning var det i svarene som gjaldt om folk skal få lov å fortsette i jobb etter oppnådd pensjonsalder. Seks av ti ga støttet også tanken om kombinert deltid og pensjon som et alternativ til full pensjonering.

Annonse
Annonse